Lossen Europese medewerkers NL’se personeelskrapte op?

Lossen Europese medewerkers NL’se personeelskrapte op?

Al voor de coronacrisis hadden horecaondernemers grote moeite met het vinden van de juiste mensen, de horecasluiting heeft het probleem allen maar verergerd. Merici Hotel Sittard loste het tekort aan personeel op door ambitieuze professionals uit Zuid-Europa aan te nemen.

Tijdens de horecasluiting zijn veel werknemers overgestapt naar een andere sector. Dat heeft het personeelsprobleem waar de sector al langere tijd mee kampte allen maar verergerd. “De spoeling is dun”, zegt Rachel Hendricks van werving-, selectie- en detacheringsbureau Hospitality Heroes Europe in Sittard. “Bovendien vist iedereen in dezelfde vijver.”

Gemotiveerde werknemers uit Europa

Het onlangs opgerichte Hospitality Heroes Europe heeft een systeem opgezet waarmee het probleem deels kan worden opgelost. Het Limburgse bureau brengt werkgevers in contact met enthousiaste en goed gemotiveerde werknemers in heel Europa die het leuk vinden om in de Nederlandse horeca aan de slag te gaan. “Het gaat in de meeste gevallen om jongeren met een degelijke horeca-achtergrond, voor wie het een aantrekkelijke optie is om voor langere tijd naar ons land te verhuizen”, zegt Hendricks. “Ze vinden Nederland een leuk land om te werken. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden over het algemeen een heel stuk beter dan in het land van herkomst. Zo liggen bij ons de lonen een stuk hoger. Daarnaast bieden we hun een jaarcontract, terwijl ze in de zuidelijke landen nooit weten of ze van werk verzekerd zijn.”Merici Hotel Sittard

De moeilijkheid om aan goed personeel te komen, heeft ook een tijdje gespeeld in Merici Hotel Sittard, onderdeel van Black Label Hotels, waar Rachel Hendricks werkt als general manager. “Op zeker moment hebben we de knoop doorgehakt en zijn gericht op zoek gegaan in de traditionele vakantielanden in Zuid-Europa. Met succes. Bij Merici Hotel Sittard zijn alle openstaande posities inmiddels opgevuld met ambitieuze, ervaren professionals. Ook bij de drie andere hotels die onderdeel uitmaken van Black Label Hotels - waaronder DoubleTree by Hilton Sittard, het eerste Nederlandse Hilton Hotel buiten de Randstad, dat binnenkort de deuren opent – is het tekort aan personeel zo goed als opgelost. Het is niet zo dat het volledige team uit Zuid Europese professionals bestaat verklaart Hendricks: “Nee, dat is niet zo. Er bestaat een gezonde mix in het team. Nederlandse professionals werken samen met onze internationals. Trouwens, wij waren al op meerdere manieren op zoek naar diversificatie. Denk bijvoorbeeld aan pensionado’s die een aantal uur per week komen werken.”

Iedereen met wie Hospitality Heroes Europe een samenwerking aangaat zijn meertalig. Ze spreken, naast hun moedertaal, in elk geval vloeiend Engel, maar vaak ook nog een of meerdere andere vreemde talen. ,,Binnen de horeca kun je daarmee op vrijwel alle plekken uitstekend uit de voeten”, aldus Hendricks. ,,Onze gasten hebben er in elk geval geen enkele moeite mee.”

Artikel delen