Michel Pais: "No Rules was er klaar voor..."

Michel Pais: "No Rules was er klaar voor..."

Het zou een veelbelovend jaar worden voor horecaondernemer Michel Pais (rechts op de foto): restaurant No Rules was helemaal klaar om te openen, dit zou het beste jaar worden voor Strandzuid en ook de vooruitzichten van Vondelpark3 waren zeer goed. Alles is nu anders.

Tekst: Iris Kranenburg
 

Meteen maar een harde vraag: vrees je voor je bedrijf?
“Nee, dat niet. We hebben altijd goede en eerlijke zaken gedaan met al onze leveranciers en partners. In deze tijden moet je elkaar blijven steunen en we hebben altijd gezonde bedrijven gehad. Een ondernemer blijft altijd positief en ziet ook weer kansen. Ook denk ik dat het grote personeelsprobleem wat er heerste in onze branche, weer verdwenen is. Wij gaan door met werven van ons personeel om klaar te staan voor onze gasten als we weer open mogen. Sterker nog, vandaag zijn er voor ons nog te openen restaurant No Rules al dertig sollicitanten binnen gekomen per mail!”

Hoe voelde je je nadat gisteren dé beslissing was genomen?
“Ik had het gevoel dat ik de grond inzakte, heel onwerkelijk en onzeker. De sluiting van eet- en drinkgelegenheden zat eraan te komen, maar er werd afgelopen dagen steeds geen beslissing genomen. Horecaondernemers namen toen maar zelf hun verantwoordelijkheid en sloten gisteren bij bosjes vrijwillig de deuren. Er gingen heel veel appjes heen en weer tussen ondernemers onderling met de vraag: wat doe jij? Gelukkig nam de overheid snel daarna de beslissing. Iedere horecaondernemer zat te wachten op deze uitspraak. Ik ben blij dat alles dicht is, hoe erg het ook is. Het gaat nu om de gezondheid van iedereen, dat is het belangrijkste.”

Deze week zou je met jouw compagnons Bram van Es en Benjamin van Roekel, samen met Jacob Jan Boerma, restaurant No Rules openen…
“We waren helemaal klaar om te openen. Afgelopen twee maanden zijn we met het (bouw)team tot het uiterste gegaan om alles voor te bereiden. Het team stond, de trainingen waren gegeven, het interieur was klaar, de keuken, de proefdagen waren geweest, het persdiner stond gepland…Het was een kwestie van stekker in het stopcontact doen en knallen maar. Alles is nu anders. We hebben personeel dat en huur die we moeten betalen, zonder dat we een buffer hebben opgebouwd.”

Heb je daar een plan voor?
“We gaan nu via Deliveroo een bezorgdienst opzetten voor No Rules, zodat mensen tóch kennis kunnen maken met ons product en we inkomsten kunnen genereren, zolang dat nog mag. Maar hoe we alles en iedereen nú iedere maand kunnen betalen, tja daar bestaan geen duidelijke protocollen voor met situaties als deze. We weten immers nog niet hoe de overheid gaat reageren en welke steun ze ondernemers ze precies geven. We zijn natuurlijk al in gesprek met leveranciers en banken, maar ook dat is allemaal afwachten. Niemand die nu iets weet. We hebben al tachtig keer een poging gedaan om werktijdverkorting aan te vragen voor No Rules, maar door overbelasting van de site worden we er telkens uitgegooid.”

Bram en jij hebben nog twee andere zaken in Amsterdam: Strandzuid en Vondelpark3.
“Daar hebben we wel werktijdsverkorting aan kunnen vragen en die aanvragen worden in behandeling genomen. Strandzuid draait in de winter onder de naam Zuidpool alleen op events. Eind vorig jaar zag ik al dat de event-omzet voor 2020 vele malen hoger zou uitvallen dan in 2019. Dit zou het beste jaar ooit worden, alle seinen stonden op groen. Nu proberen we met iedereen die een event had gepland bij ons, een regeling te treffen of het event te verplaatsen.”

Wat verwacht je nu van 2020?
“Ik vrees voor bijna alle sectoren dus ook de horeca- en eventbranche, na deze crisis. Stél, we mogen na 6 april weer open, wat ik betwijfel, zullen de boekingen nog wel even op zich laten wachten maar iedereen zal weer behoefte hebben om lekker op het terras te zitten, buiten de deur te eten en uiteindelijk hun events willen oppakken. We hebben echt wel eerder tegenslagen gehad, maar niet zoiets als dit. Met ons bedrijf zitten we in alle bad scenario’s: events, restaurants én een nieuw bedrijf.”

Hoe voelde je je toen donderdag bekend werd dat events boven de honderd personen werden afgeblazen?
“Ik zat op dat moment bij No Rules en keek de persconferentie op mijn laptop. Toen ik het hoorde, zat ik letterlijk met mijn handen in het haar. Bram en ik moesten meteen de Zuidpool ontruimen, waar op dat moment een event van de HISWA aan de gang was. We zijn alle tafels langs gegaan om het uit te leggen.”

Hoe ga je nu verder? 
“Als ondernemer ben ik strijdbaar. Ik zeg ook echt tegen mijn personeel: blijf zo veel mogelijk thuis en neem je verantwoordelijkheid. Ik heb als werkgever en ondernemer de taak om ook dat besef bij te brengen, vind ik. Mijn compagnon Bram van Es en ik hebben afgesproken om elkaar komende weken niet te zien zodat we niet allebei tegelijkertijd ziek thuis zitten, mocht het zo ver komen. Hetzelfde heb ik tegen onze twee managers gezegd: jullie kunnen elkaar niet zien komende tijd. Het enige wat nu telt, is de gezondheid.”

 

Tags: 
Artikel delen