Moeite om goed horecapersoneel te vinden? 3 tips om het tij te keren

Horecapersoneel

Moeite om goed horecapersoneel te vinden? 3 tips om het tij te keren

Het is voor restaurants vandaag een almaar grotere uitdaging om gekwalificeerd en toegewijd personeel aan te trekken en te behouden. Gelukkig zijn er enkele manieren om ook in een krappe personeelsmarkt succesvol aan de weg te timmeren en je zaak te laten bloeien. In de whitepaper ‘Met succes serveren’ schotelt employee engagement expert MobieTrain verschillende strategieën voor, hieronder bundelen we alvast enkele tips.

1. Een sterk merk inspireert talenten

De horeca is uiteraard erg competitief: het is dus van belang om goed op te vallen. Dat doe je door een sterk en overtuigend merk te creëren dat niet alleen klanten maar ook potentiële medewerkers aanspreekt. Dat begint bij een sterke merkidentiteit en -cultuur. Geef je restaurant het karakter dat je volgende medewerkers inspireert: laat hen voelen wat jouw merk uniek maakt. Zorg voor passie, en laat die identiteit ook weerspiegelen in je vacatures.

2. Talenten die kunnen groeien, krijgen vleugels

Het aantrekken van horecatalenten is één, ze behouden is een even grote challenge. Daarvoor zetten horecazaken almaar meer in op een bedrijfscultuur die groei en continu leren centraal plaatst. Zorg voor een omgeving die medewerkers aanmoedigt om hun vaardigheden te ontwikkelen. Medewerkers die kunnen groeien en bloeien zijn doorgaans gelukkig en zorgen mee voor de groei van je restaurant.

3. Talenten zitten soms verstopt in andere sectoren

Als je moeilijk ervaren horecapersoneel vindt, kan het een goede strategie zijn om ook kandidaten uit andere branches te overwegen. Herken vaardigheden die ook van nut zijn in de restaurantindustrie, want met eigen trainingen kun je de skills van nieuwe teamleden eenvoudig aanscherpen in functie van je eigen zaak. Daarnaast zorgen een warm welkom, mentorprogramma’s en interne onboarding buddies voor een sterke betrokkenheid wat het ook eenvoudiger maakt om mensen aan boord te houden.

*Tekst gaat verder onder het grijze kader

Restaurantketen Poule & Poulette zet in op training

2023_LinkedIn_Portrait_SizeFrederik Goossens, CEO: “We zetten bij Poule & Poulette achter de schermen fel in op digitaal. Recent waren we op zoek naar een manier om ook ons onboardingproces te digitaliseren. Ik merkte onder meer dat de medewerkers van onze verschillende vestigingen me niet altijd kenden. Nu heet ik ze alvast welkom via MobieTrain. Ook is de opleiding voor een eerste dag nu veel vlotter en sneller, merken we. Als extraatje creëren we met MobieTrain ook een hechtere community, dat is super.”

Wil je meer weten over retentie van horecatalent? Download dan onze whitepaper Met Succes Serveren, en verfijn je recept met een heleboel praktische tips en adviezen.

Download hier de whitepaper 'Met Succses Serveren'!

Waarom MobieTrain voor je personeel?

Ontdek waarom MobieTrain de ideale partner is voor de ontwikkeling van je personeel:

  • MobieTrain helpt organisaties al bijna tien jaar met de professionele én persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.
  • Met onze mobile-first aanpak geven we werknemers de sleutel tot hun eigen leer- en ontwikkelingsproces.
  • Door middel van microlearning, gamification, wetenschap en mobiel leren bieden wij de training die je team nodig heeft voor de toekomst.
  • Bewezen resultaten: Hogere klanttevredenheid, betere prestaties op de werkvloer en een hogere retentie van werknemers.
Banner-Mobietrain-Personeel-2024-1
Artikel delen