advertorial
advertorial
promotioneel
Werk je als ondernemer in de horeca met uitzendkrachten? Dan verandert er de komende tijd veel. Per 1 januari 2026 treedt namelijk de nieuwe cao voor uitzendkrachten (ABU en NBBU) in werking en verandert ook de pensioenregeling voor uitzendkrachten. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar dat later in werking treedt: de Wet meer zekerheid voor flexwerkers (WZF).
Deze veranderingen zijn bedoeld om meer zekerheid te bieden aan flexwerkers én om de arbeidsvoorwaarden gelijker te maken met vaste medewerkers. Iets wat in de horecabranche, met veel tijdelijke en seizoensgebonden krachten, veel impact kan hebben. In dit artikel lees je wat er verandert, waarom en wat het voor jou als horecaondernemer betekent.
Er spelen op dit moment drie belangrijke veranderingen:
De eerste twee punten gelden voor alle werknemers die je inleent via een uitzendbureau. De Wet meer zekerheid voor flexwerkers geldt straks voor álle flexibele arbeid, dus ook tijdelijke contracten buiten de uitzendbranche.
De belangrijkste verandering is dat de bekende inlenersbeloning wordt afgeschaft. Tot nu toe golden er aparte regels voor uitzendkrachten, waardoor ze niet altijd volledig dezelfde voorwaarden kregen als je vaste horecamedewerkers. Denk aan verschillen in loon, toeslagen of vakantiedagen.
Vanaf 1 januari 2026 geldt: uitzendkrachten moeten arbeidsvoorwaarden krijgen die gelijkwaardig zijn aan die van vaste medewerkers in dezelfde functie binnen jouw horecabedrijf. Dat betekent dat een uitzendkracht achter de bar of in de keuken in principe onder dezelfde voorwaarden moet werken als iemand die rechtstreeks bij jou in dienst is.
De intermediaire partij (het uitzendbureau) moet beoordelen of het totale arbeidsvoorwaardenpakket voor de uitzendkracht gelijkwaardig is aan dat van jouw eigen medewerkers. Voor de horeca betekent dit bijvoorbeeld dat loontoeslagen voor nachtwerk, werken op feestdagen of onregelmatige diensten goed moeten worden vergeleken en mogelijk gecompenseerd.
‘Gelijkwaardig’ betekent niet per se hetzelfde. Als jouw voorwaarden gunstiger zijn, moet dat verschil worden gecompenseerd. Zijn jouw voorwaarden minder gunstig, dan mag je daar niet onder zakken. Ook onderdelen als personeelskorting, maaltijden tijdens dienst of fooienregelingen kunnen hierin meewegen. Het zijn aspecten die in de horeca vaak voorkomen maar moeilijk in geld uit te drukken zijn. Toch moeten ze worden meegenomen bij de vergelijking.
Vallen de nieuwe voorwaarden nadelig uit voor een uitzendkracht? Dan geldt een overgangsregeling. De medewerker behoudt dan de gunstigere voorwaarden gedurende maximaal 26 weken (6 maanden) of zolang de lopende arbeidsovereenkomst duurt. Is het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket een verbetering? Dan gaat die verbetering direct in, zonder overgangsperiode.
De overstap naar gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden komt voort uit de wens vanuit wetgever om meer gelijkheid tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers te creëren. Ook sluit dit beter aan op Europese regels en uitspraken van rechters over gelijke behandeling. In de praktijk biedt dit uitzendkrachten meer zekerheid en voorkomt het dat ze structureel minder gunstige voorwaarden krijgen dan collega’s die hetzelfde werk doen.
De nieuwe cao bevat meer veranderingen dan alleen de beloningsstructuur. Hieronder lees je wat er verder verandert.
Vanaf 1 januari 2026 verandert ook de pensioenregeling voor uitzendkrachten. Dit staat los van de cao, maar treft dezelfde groep werknemers en horecaondernemers en heeft dezelfde ingangsdatum. Deze wijziging hangt samen met de Wet toekomst pensioenen, die voor heel Nederland geldt.
De nieuwe StiPP-regeling sluit daar inhoudelijk op aan. Voor uitzendkrachten geldt het StiPP-pensioen en daarin verandert het volgende. De bestaande StiPP-regeling heeft nu een basis- en plusvariant. Die verdwijnen, en worden vervangen door één nieuwe regeling met een hogere pensioenpremie.
De nieuwe premie wordt:
Als jij als opdrachtgever zelf een pensioenregeling hebt die beter is dan het StiPP-pensioen, moet de intermediaire partij het verschil compenseren.
Wil je meer weten over de nieuwe regels voor de flexmarkt? In de podcast ‘Berad & Mollen. Zakelijk gezien’ praten commercieel directeur Jad Berad en arbeidsrechtadvocaat Hendarin Mouselli verder over de bredere gevolgen voor de flexmarkt. Je luistert de podcast hier.