Corona: dit zijn de nieuwe horecaregels

Corona: dit zijn de nieuwe horecaregels

Vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus moet de horeca in het hele land om 22.00 uur sluiten en mag de horeca nog maar dertig gasten ontvangen. In sommige veiligheidsregio's wordt geadviseerd een mondkapje te dragen in de horeca. Deze nieuwe horecamaatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 en gelden minimaal drie weken. Dat is op maandag 28 september bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Nieuwe horecamaatregelen: eet- en drinkgelegenheden 22.00 uur dicht

nieuwe horecaregels*Eet- en drinkgelegenheden met een horecavergunning laten na 21:00 uur geen nieuwe gasten meer toe en uiterlijk om 22.00 sluit de zaak. Er is een uitzondering voor ruimtes waar niet wordt gegeten of gedronken, zoals de bioscoopzaal. Die ruimtes sluiten om uiterlijk 01:00 uur.

*Voor afhaalrestaurants geldt dat zij tot 02:00 uur ’s nachts geopend mogen blijven. Na 22:00 uur ’s nachts verkopen zij geen alcohol meer. Er is een uitzondering voor eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check.

Nieuwe horecamaatregelen maximaal 30 gasten binnen, 40 buiten

*Maximaal 30 personen per ruimte zijn toegestaan, mits hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. Dit aantal is inclusief kinderen, maar exclusief personeel. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.

*Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.

Advies: mondkapjes in horeca in een aantal veiligheidsregio's

*Aan alle inwoners van Amsterdam wordt dringend geadviseerd om in alle binnenruimtes een mondkapje te dragen. Alle horeca en detailhandel wordt verzocht de draagplicht op te nemen in het deurbeleid. Alle contactberoepen worden ook gevraagd een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost.

Horecamaatregelen die blijven gelden

*Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven vooralsnog gesloten.

*In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast zich niet wil registreren is dat geen reden om toegang te weigeren.
Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.

*In de horeca zijn een reservering, een gezondheidscheck en een vaste zitplaats altijd verplicht.

20 oktober evaluatie

Het doel van het drastisch beperken van sociale contacten is om een lockdown te voorkomen. Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd. 

 

Artikel delen