11 NLse zaken in groenterestaurant top 100

11 NLse zaken in groenterestaurant top 100

Op de We’re Smart Taste Summit in Amsterdam zijn de 100 beste groenterestaurants van de wereld voorgesteld. Op nummer 9 De Librije*** in Zwolle. 

In de Top 100 van dit jaar vinden we 26 nieuwe restaurants, waarvan Villa Aida in Wakayama (Japan) op de 17de plaats staat en daarmee de hoogste nieuwkomer is. Het restaurant Joia in Milaan is de hoogste stijger in deze Top 100. Het gaat van de 60ste naar de 5de plaats.

11 Nederlandse restaurants 
In de Top 100 staan 11 Nederlandse restaurants met als nieuwkomers Spectrum in Amsterdam (16), Bord’Eau in Amsterdam (38), Juniper & Kin in Amsterdam (45), Boompjes in Overloon (90), Wannee in Leeuwarden (93) en Treeswijkhoeve in Waalre (95). De Librije* in Zwolle staat op de 9de plaats en is daarmee nog steeds het hoogst gequoteerde Nederlandse restaurant. In totaal zijn 75 Nederlandse restaurants opgenomen in de We’re Smart Green Guide.

Meer dan 800 restaurants
In de We’re Smart Green Guide 2019 zijn dit jaar meer dan 800 restaurants uit 38 landen opgenomen. Dat zijn 311 restaurants meer dan vorig jaar en 9 nieuwe landen extra. De Benelux kreeg er in totaal 98 nieuwe restaurants bij. Xavier Pellicer: voor de tweede maal Beste Groenterestaurant ter wereld Le Restaurant de Xavier Pellicer à Het restaurant Xavier Pellicer in Barcelona werd voor de tweede maal op rij verkozen tot ‘Best vegetables restaurant number one of the world 2019’. Hoe dat komt heeft te maken met El Menjador, het nieuwe concept dat Xavier Pellicer in zijn restaurant heeft uitgewerkt. El Menjador is een intieme en exclusieve ruimte, met een aparte ingang en plaats voor 16 klanten, waar hij zijn meest persoonlijke gerechten voorstelt. De klant kan kiezen uit drie verschillende degustatiemenu’s: een veganistisch, een vegetarisch en een omnivoor. Elk menu bestaat uit 9 gangen waarbij hij telkens een creatief  erecht maakt met een seizoenproduct, geïnspireerd op de natuur. Frank Fol over El Menjador: Ik heb het voorbije jaar vijf keer voor een van de plantaardige menu’s gekozen. En heb telkens vastgesteld dat Xavier Pellicer in een andere dimensie kookt. Zijn plantaardige bereidingen zijn nog creatiever en verfijnder dan alles wat hij daarvoor heeft gemaakt. Wie op zo’n hoog niveau gastronomisch plantaardig kookt, verdient deze titel voor de tweede maal”.

Word zelf een We’re Smart Inspector
Nieuw dit jaar is het We’re Smart Academy e-learning platform waarbij iedereen die dat wil een opleiding kan volgen om een erkend inspecteur van groenterestaurants te worden. Wat moet u daar voor doen? We’re Smart Ambassadeurs kunnen inloggen op de applicatie van de We’re Smart Academy  en een opleiding volgen om een officieel erkende ‘We’re Smart Inspector’ te worden. Het project omvat de creatie van drie specifieke modules (Influencer, Expert & Inspector) in een stijgende moeilijkheidsgraad, met aan het einde van elke module een quiz of opdracht. De deelnemers worden getraind en getest met de intentie om meer te leren over fruit en groenten, de ‘We’re Smart Green Guide’, de 50 kooktechnieken, de geschiedenis van ‘We’re Smart World ’, de filosofie van ‘Denk Groenten! Denk Fruit!’.  Op deze manier verwerven de deelnemers de nodige vaardigheden en kennis om restaurants die prioriteit geven aan groenten en fruit te beoordelen over de hele wereld. En zo mee te helpen aan de ontwikkeling van de We’re Smart Green Guide.

Over Frank Fol
Reeds 10 jaar organiseert Frank Fol, De Groentekok, Dutch Cuisine ambassadeur en initiatiefnemer van We’re Smart World de zoektocht naar de Beste Groenterestaurants in de wereld. Wat met een gezonde nieuwsgierigheid begon, is nu een levenswerk geworden. De missie van We’re Smart World is mensen en bedrijven samen te brengen die gezond, ecologisch en duurzaam bezig zijn, in de voeding en daarbuiten, proberen van elkaar te leren en elkaar te versterken. Met als enige doel onze maatschappij te laten evolueren naar slimmere oplossingen voor ons lichaam, de natuur en de wereld. Best Vegetables Restaurant of the World, We’re Smart Green Guide zijn projecten die daarbij bijdragen. 

Top 10

Dit is de top 10:
1. (1) Xavier Pellicer El Menjador, Barcelona, Spanje
2. (2) Vrijmoed. Gent, België
3. (4) La Distillerie, Bourglinster, Groothertogdom Luxemburg
4. (8) L’Arpège, Parijs, Frankrijk
5. (60) Joia, Milaan, Italië
6. (5) Graanmarkt 13, Antwerpen, België
7. (29) Humus & Hortense, Brussel, België
8. (17) Arabelle Meirlaen, Marchin,  België
9. (6) De Librije, Zwolle, Nederland
10. (10) Noma, Kopenhagen, Denemarken.

Dit zijn de twee beste restaurants ter wereld in hun categorie:
Best Veggie restaurant World: The Green Spot in Barcelona
Best Vegan restaurant World: Humus & Hortense in Brussels

We’re Smart Future Awards World 2019
De We’re Smart Future Awards zijn awards voor mensen en bedrijven die zich op een bijzondere manier inzetten met activiteiten, producten en promoties, voor het verspreiden van het plantaardige gedachtengoed, en te evolueren naar een gezondere wereld waarin we meer ecologische en duurzame keuzes maken.
Communication of the year: Act for Food – Carrefour
Innovation of the year: Pépites – Bonduelle
Online shop/Project of the year: Too Good To Go – toogoodtogo.nl
Person of the year: Tobias Lenaerts – The Vegan Strategist
Product of the year: Kalettes – Tozer Seeds / Van Putten Agro
Project of the year: Food Made Good – SRA
Media of the year: Cook Magazine 

 

Artikel delen