24 april is wereld Stop Food Waste Day

24 april is wereld Stop Food Waste Day

Ongeveer een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt elk jaar verspild. In Nederland is dat 41 kilo eten per persoon per jaar. Compass Group, de wereldleider in foodservices, heeft 24 april uitgeroepen tot Stop Food Waste Day, een internationaal initiatief in de strijd tegen voedselverspilling, in samenwerking met internationale klanten zoals Google en HSBC.

Stop Food Waste Day, dat dit jaar wordt gehouden op woensdag 24 april, heeft het potentieel om meer dan 10 miljoen consumenten te bereiken. Het brengt 50 landen samen van Australië naar Japan, via Turkije naar Nederland en het Verenigd Koninkrijk, door naar Canada, de VS en Brazilië. Landenteams van Compass Group krijgen voortdurende ondersteuning, variërend van trainingen en hulpmiddelen om zich te concentreren op het verminderen van voedseloverschotten, hulp bij het opbouwen van partnerschappen om overtollig voedsel te doneren aan lokale gemeenschappen en marketingmateriaal om mensen bewust te maken van manieren om thuis verspilling tegen te gaan.

Doel voor 2030
Compass Group heeft zich toegelegd om in 2030 voedselverspilling met 50% verminderd te hebben, in overeenstemming met het ‘Sustainable Development Goal 12.3’ van de Verenigde Naties. Om deze ambitieuze doelstelling te bereiken, heeft Compass Group samengewerkt met enkele van de meest innovatieve bedrijven in de ‘food waste’ sector. Dit omvatten organisaties zoals Winnow in Europa, een bedrijf met een slimme technologische oplossing om commerciële keukens in staat te stellen hun voedselverspilling te meten en beter te beheren; Lean Path, software voor het tracken van verspilling die wordt gebruikt op de grootste klantlocaties in de Verenigde Staten; en Waste Not, eigendom van Compass VS, web gebaseerde software voor het tracken van voedselverspilling die wordt gebruikt in de Amerikaanse activiteiten. Dominic Blakemore, Chief Executive, Compass Group, zei: "Voedselverspilling is een ernstig probleem voor de wereld van vandaag, en als wereldleider in foodservice zijn we vastbesloten om onze rol te spelen bij het aansturen van verandering. In samenwerking met onze leveranciers, partners, klanten en consumenten in de 50 landen waarin wij actief zijn, zijn we gericht op het opleiden van onze teams en onze klanten over hoe zij hun rol kunnen spelen bij het verminderen van voedselverspilling, vandaag en altijd."

Voedselverspilling wereldwijd
Voedselverspilling is in rap tempo een kritieke kwestie voor de planeet geworden, zowel voor het milieu als de mens. Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel verspild: 1,3 miljard ton per jaar. Dit zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen dan welk land dan ook, behalve China en de VS. In de Verenigde Staten wordt elk jaar 38 miljoen ton voedsel weggegooid. Dit is vergelijkbaar met het gewicht van bijna 104 keer het Empire State Building. In het Verenigd Koninkrijk verspilt het gemiddelde gezin bijna £60 per maand door bijna een hele maaltijd per dag weg te gooien. Ook in Nederland verdwijnt jaarlijks 13% van ons eten ongebruikt in de vuilnisbak. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Stop Food Waste Day vindt elk jaar plaats in de laatste week van april. Wereldwijd vinden er op woensdag 24 april diverse activiteiten plaats, en ook Eurest Nederland, onderdeel van Compass Group, steunt dit initiatief vol trots. In de week van 23 t/m 26 april wordt op 700 locaties volop aandacht besteed aan het probleem voedselverspilling door bewustzijn te creëren en oplossingen te bieden hoe hier als food bedrijf mee om te gaan. 
 

Artikel delen