Horeca reageert op rokersverbod

Horeca reageert op rokersverbod

Vandaag heeft de Hoge Raad besloten dat er vanaf heden niet meer gerookt mag worden in rookruimten in de horeca. Jan Piet Mouris, eigenaar van de Bussumse kroegen De Generaal en De Jaargang en Robèr Willemsen, voorzitter van KHN en tevens horecaondernemer, reageren. “De impact moeten we niet onderschatten.”

Kroegen
Horecaondernemer Jan Piet Mouris is niet blij met het nieuws: “Het is verschrikkelijk! Binnen een jaar is de helft van de kroegen failliet. Eerst de nieuwe alcoholwet en nu dit, terwijl deze wet pas in 2022 in zou gaan. Na 23:30 uur mag er geen glas meer naar buiten, en na 02:00 uur mogen wij niemand meer binnen laten. De mensen die dus gaan roken ben je kwijt, die gaan naar huis. Ik ben benieuwd hoe de gemeente en mijn collega’s erin staan, en hoe we dit met z’n alle gaan doen. Ik voorzie grote schade.”

Klap in het gezicht
Willemsen maakt zich ook zorgen om de horecagelegenheden, laat hij weten op de KHN website: “Deze uitspraak is een klap in het gezicht voor de vele ondernemers die hebben geïnvesteerd in rookruimten. Het valt ook moeilijk te rijmen met de afspraken die we met de staatssecretaris Blokhuis hebben gemaakt in het Preventie-akkoord. Daar hebben we afgesproken dat rookruimten met ingang van 1 juli 2022 in de wet zouden worden verboden.”

Overlast
De rokers komen op straat te staan met alle mogelijke gevolgen voor geluid en openbare orde op straat. Willemsen: “Die impact moeten we zeker niet onderschatten. We hadden een reële afspraak met de staatssecretaris over een reële termijn voor een verbod op rookruimten (1 juli 2022) die ondernemers en gemeenten de tijd gaf om op een goede manier in te spelen op die nieuwe situatie. Dat wordt nu doorkruist door deze uitspraak. We hebben onlangs al een gesprek met de staatssecretaris gehad om over de ‘what if’ te praten. Dat is nu realiteit. De volgende afspraak staat al.”

Artikel delen