Horecava 2020: culinaire revolutie?

Horecava 2020: culinaire revolutie?

Van DNA-diners en dark kitchens tot vertical farming en de nieuwste hype 'Veganuary'. De Horecava bood meer dan ooit een duidelijke blik in de toekomst. Een korte recap! Bekijk hieronder de foto's.

 

Tekst: Iris Kranenburg

Staan we aan de vooravond van een culinaire revolutie? Het is een vraag die na vier dagen Horecava door mijn hoofd spookt. Ik at bijvoorbeeld een gerecht op basis van mijn DNA en proefde het menu van de toekomst in het futuristische pop-uprestaurant Brasserie 2050, een circulair en demonteerbaar paviljoen. Ik zag bovendien nog nooit zó veel vleesvervangers van hoge kwaliteit én liet me meevoeren in de wereld van ‘vertical farming’, waarbij gestapelde kweeklagen de komende jaren misschien wel gaan zorgen voor een grote verandering in het segment verse groenten. Ik kreeg zelfs de vraag: doe jij, in navolging van Dry January, al aan Veganuary?  

Een nieuwe eeuw

Tja. Volgens de officiële jaartelling is de 21ste eeuw al twintig jaar onderweg. Maar het lijkt erop dat de nieuwe eeuw nu pas écht begint. Klopt dat gevoel, waait er een nieuwe geest rond? Inzichten over het klimaat en over een verantwoorde voedselproductie bestaan al langer. Maar zij beginnen nu, met de geleidelijke wisseling van generaties, vaste grond onder de voeten te krijgen. Er ontstaat maatschappelijke acceptatie van concrete maatregelen. En de techniek komt met haalbare oplossingen.

Dark kitchen

Dat laatste zorgde trouwens voor een interessant business-model tijdens de Horecava, in de hal Delivery & Food Mobility. Hier stond de ‘dark kitchen’ van VeganMasters: een productiekeuken voor bezorgmaaltijden, zonder zitplekken en zonder bedienend personeel. Bezoekers bestelden hier tijdens de beurs vegan-gerechten, maar ook de ‘gewone’ zaken gingen door! De bestellingen die mensen thuis tussen 17.00 tot 22.00 uur bij VeganMasters bestelden, dus buiten de beurs-uren, bereidden chefs in de dark kitchen op de Horecava. Bezorgers brachten de gerechten vanaf de RAI naar de klant (normaal staat de dark kitchen van Vegan Masters in Kitchen Republic, een culinaire verzamelplaats in Amsterdam).

Business-model van de toekomst

Dat dit soort dark kitchens de horecawereld op z’n kop zetten, werd afgelopen week nog maar eens bevestigd tijdens de Horecava. Al gaat het allang niet meer alleen om effecten op de horecawereld. Want hoe gaan we de toenemende populariteit van bezorg-gerechten organiseren in het verkeer? De stadslogistiek gaat een enorme uitdaging worden.

Vlootschouw

Het zijn stuk voor stuk interessante ontwikkelingen om als ondernemer in de gaten te houden. De vier dagen Horecava, onze jaarlijkse vlootschouw, liet in elk geval één ding zien: horeca leeft!
 

Tags: 
Artikel delen