Hotel Jakarta behaalt duurzaamheidcertificaat

Hotel Jakarta behaalt duurzaamheidcertificaat

Hotel Jakarta Amsterdam heeft een jaar na de opening van het hotel met een score van 71,81% het BREEAM-NL Excellent certificaat behaald. Hiermee is Hotel Jakarta één van de meest duurzame hotels van Amsterdam.

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is in Nederland hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestaties. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. BREEAM beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen, waaronder energie, water, materialen en afval.

Herbruikbare materialen
Bij Hotel Jakarta Amsterdam is het formele BREEAM certificeringstraject pas in de afrondingsfase van het ontwerp opgestart. Dit was mogelijk omdat het ontwerp van SeARCH Architecten van zichzelf al een hoge mate van duurzaamheid had. De meeste punten voor BREEAM waren daarom vanzelfsprekend te realiseren. Hotel Jakarta Amsterdam is gebouwd op de punt van Java-eiland met transparante glazen gevels en een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er is nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Excellent 
Naast het duurzaam casco van het hotel, worden er vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Zelfs het personeel draagt duurzame bedrijfskleding, ontworpen door het fashionlabel By Rockland | HACKED by en gerealiseerd uit overproducties en restantstoffen uit de mode-industrie. Bij Hotel Jakarta Amsterdam is het gebouwgebonden energieverbruik energieneutraal! (EPC = 0). Er worden veel verschillende technieken gecombineerd, waarmee gemikt werd op een BREEAM ‘Excellent’ score.
 

 

Artikel delen