Pannenkoekenrestaurants groeien gestaag door

Pannenkoekenrestaurants groeien gestaag door

De afgelopen 10 jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland toegenomen van 321 naar 390 bedrijven, een stijging van 21%. De stijging was vooral fors in de periode 2010 tot en met 2013, met groeicijfers van soms 5% à 6% per jaar.

De laatste jaren is de groei echter enigszins gestagneerd, tot nu toe steeg het aantal in 2019 met 0,8% ten opzichte van 2018. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies, dat naar aanleiding van Nationale Pannenkoekendag keek naar de ontwikkeling van pannenkoekenrestaurants in Nederland.

Groei niet in alle gebieden
De ontwikkeling van het aantal pannenkoekenrestaurants verschilt sterk per provincie. Met name Overijssel en Utrecht noteren forse groeicijfers. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel, met een toename van respectievelijk 15, 12 en 12 pannenkoekenrestaurants. In Zeeland, Flevoland en Groningen daalde het aantal pannenkoekenrestaurants de afgelopen tien jaar. Ook de dichtheid (aantal pannenkoekenrestaurants per 100.000 inwoners) vertoont regionaal sterke verschillen. Landelijk ligt de dichtheid op 2,3 pannenkoekenrestaurants per 100.000 inwoners. De provincie Zeeland heeft met 4,2 de hoogste dichtheid, de provincie Groningen met 0,5 de laagste. Theoretisch gezien biedt Groningen hiermee de meeste ruimte voor uitbreiding van het aanbod.

Groeiverwachting blijft positief
De economische crisis had een positief effect op de pannenkoekenrestaurants. Consumenten werden steeds prijsbewuster en deden minder uitgaven buiten de deur. Als men al buiten de deur ging eten, werd er vaker gekozen voor betaalbare formules in de fastservicesector zoals pannenkoekenrestaurants. Nu de crisis achter de rug is ligt het groeitempo van pannenkoekenrestaurants een stukje lager. Hoewel de groei ten opzichte van de crisisperiode is afgevlakt verwachten we dat het aantal pannenkoekenrestaurants de komende jaren langzaam zal blijven toenemen. Dit wordt met name veroorzaakt door de vergrijzing die de komende jaren verder door zal zetten, waardoor de belangrijke doelgroep van senioren voorlopig zal blijven groeien.

Voor meer informatie over de pannenkoekensector, download hier het brancheboekje ‘Het Pannenkoekenrestaurant in beeld’ uit 2018. Op de foto de Pannenkoek van het jaar van Bas van Zoggel, van restaurant Den Tol in Velp.

Artikel delen