Rookruimten in horeca vanaf heden verboden

Rookruimten in horeca vanaf heden verboden

Vanaf heden mag er niet meer gerookt worden in horecagelegenheden. De Hoge Raad heeft vandaag uitspraak gedaan over de zaak en besloten dat rookruimtes in de horeca per direct verboden zijn.

Bron: KHN

Sinds 1 juli 2008 geldt in Nederland een rookverbod in de horeca, maar er werd een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes. Vorig jaar oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes moeten verdwijnen, maar nu is de kogel toch echt door de kerk en mag er ook geen sigaret meer aangestoken worden in de rookruimtes in de horeca.

Clean Air Nederland
In 2015 startte Clean Air Nederland (CAN) een rechtszaak tegen de Staat om rookruimtes te verbieden en daarmee het rookverbod in de horeca verder door te trekken. In een persbericht op de website van KHN zegt CAN: “Rookruimtes zijn een legitimatie van een rookcultuur, rookruimtes faciliteren en stimuleren een dodelijke verslaving. Met een rookvrije generatie en als vervolg een rookvrije samenleving willen we voorkomen dat jongeren gaan roken en verslaafd raken. Een goed voorbeeld is dan belangrijk, met name daar waar jongeren uit gaan en vaak beginnen met roken.” De organisatie, die in 1974 is opgericht als belangenorganisatie voor niet-kokers, wint de zaak tegen de Nederlandse Staat.

Koninklijke Horeca Nederland
Rookruimten in bijvoorbeeld overheidsgebouwen zijn buiten beschouwing gelaten en blijven (vooralsnog) wel legaal. Robèr Willemsen, voorzitter van de vereniging Koninklijke Horeca Nederland: “Wij vinden dat de minister nu zo snel mogelijk wetgeving in gang zet om rookruimten overal te verbieden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rookruimten in de horeca worden verboden en bij wijze van spreken de rookruimten in de Tweede Kamergebouw gewoon open blijven.”

2022
De uitspraak gaat in tegen de plannen van het kabinet. Het verbod op rookruimtes zou vanaf juli 2022 in worden gevoerd,  volgens het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis, van Volksgezondheid. Hierdoor zouden horecagelegenheden langer de tijd hebben om te denken aan een geschikte oplossing.

Artikel delen