't Amsterdammertje wint Slag op de Schelde

't Amsterdammertje wint Slag op de Schelde

Team restaurant ‘t Amsterdammertje wint kookwedstrijd Slag op de Schelde 2019.

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. Tijdens de wedstrijd, die op 21 mei 2019 op het schip de Denick II plaatsvond, hadden de koks de opdracht een gerecht te maken van asperges en een product uit de Oosterschelde, begeleid door een bijpassende drank. De tegelijkertijd gehouden Wine Making Challenge voor sommeliers werd gewonnen door Leonie Mooijekind.

Terrine met strandkrabbenbroodjes
Het team van restaurant ’t Amsterdammertje bestaande uit Marco van der Wijngaard, Floris Wieten en Dennis Steenbergen) wist de vakjury te imponeren met een terrine van asperge met paling, waarbij algenkroepoek en strandkrabbenbroodjes. Daarbij schonken zij een weissburgunder van Weingut Bergdolt uit de Duitse Pfalz. De prestaties van de teams werden beoordeeld door een vakjury, waarin SVH Meesterkok Sjaak Jobse (Plat de Zélande) en sterrenchefs Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken) en Jermain de Rozario (De Rozario). Sommelier Tim Theuns van tweesterrenrestaurant Pure C beoordeelde de drank-spijscombinaties.

Persprijs voor De Sjalot Nijmegen
De persjury koos voor het Nijmeegse restaurant De Sjalot van ladychef Sibrecht Benning. Samen met Jarno Sanders en sommelier Stijn Hinke overtuigde zij met een gerecht van asperges, kreeft en ijs van asperges met Oosterse invloeden als ras el hanout. De persjury bestond uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Hoog culinair niveau
Mede-organisator Slag op de Schelde Dennis Willems: “We kijken terug op een geslaagde vijfde editie van de wedstrijd, waarin de jury onder de indruk was van de creativiteit en het culinaire niveau. Aan het steeds hogere aantal inschrijvingen én aan de prachtige prijzen die de leveranciers ter beschikking stellen, merken we dat de wedstrijd naam heeft gemaakt binnen de landelijke horeca.” Naast het volgen van de Slag op de Schelde en de Wine Making Challenge voor sommeliers konden de 200 toeschouwers op de Denick II dit jaar rekenen op een aantrekkelijk programma op de Markt op de Schelde. Zij genoten van drankjes en hapjes van o.m. hoofdsponsor VHC Kreko Groep, Royal Belgian Caviar, de Oesterij en Vishandel Schot Tholen en van muzikaal entertainment door zangeres Marsha de Nooijer. Daarnaast was er een vakinhoudelijk programma met o.m. wierenexpert Guido Krijger van WildWier, Sander Miesse van Mknives, Raimond Zuure van Il Mondo del Tartufo, een sushi-demo door Martijn van de Walle van restaurant de Visbar in Domburg en een wijnquiz met Croatian Grapes. Traditiegetrouw zorgde Leonard Elenbaas van Pure Passie On Tour op het dek weer voor hapjes van de Big Green Egg.

Prijzenpakket
Het team van ‘t Amsterdammertje ging naar huis met onder meer een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel, een handgemaakt keukenmes van Mknives, een dinerbon van restaurant De Rozario, een servies van Platez, een tatoeage van Cajac Tattoo, een sabrage van Daam Scharloo en een truffelpakket van van Il Mondo del Tartufo. Het team van De Sjalot won onder meer een Big Green Egg MiniMax, een dinerbon van restaurant ‘t Vlasboemeken en eveneens een unieke bokaal van Marian van Garsel. Beide prijswinnende teams wonnen daarnaast nog een cursus wildplukken van Kruidenkunst, het slijpen van messen door Holland Slijp Service en kaviaar van Royal  Belgian Caviar. De vier teams die niet in de prijzen vielen kregen een kadobon van restaurant Morille in Koudekerke. Voor alle deelnemende teams waren er onder meer abonnementen op gastronomisch magazine Passion HI, een boek, waardebon en BBQ-set van Ecolab, olijfolie van VinosQuixote, zalm van House of Laks, een messenset van Wüsthof, bier van Slot Oostende en koksbuizen van Le Nouveau Chef.
 

Deelnemers Slag op de Schelde 2019
Aan de vijfde editie van De Slag op de Schelde namen de volgende teams deel (met respectievelijk de naam van de (sous)chef, commis en sommelier):
Restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht (Marco van der Wijngaard, Floris Wieten, Dennis Steenbergen).
Restaurant Basiliek in Harderwijk (Yornie van Dijk, Laurens Samsen, Vera Bloos).
Restaurant de Ertepeller in Papendrecht (Sonny Wijninga, Pieter Huijbregts, Arjan Kuipers).
Restaurant Wolfslaar in Breda (Willem Hamers, Shereni Rullens, Pauline Struijk).
Restaurant De Sjalot in Nijmegen (Sibrecht Benning, Jarno Sanders, Stijn Hinke).
Cuisine Conseil in Vriezenveen (John Spruit, Iwan Ouwerkerk, Wendy Spruit).

Wine Making Challenge
Tegelijk met de kookwedstrijd werd op de Denick II de Wine Making Challenge gehouden. Deze werd gewonnen door sommelier Leonie Mooijekind. Bij deze wedstrijd streden topsommeliers om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2019. Zij  hadden de opdracht om uit mono-cépage wijnen van het Spaanse Wijnhuis Pago Casa del Blanco/QuiXote DOP Pago de meest optimale blend te maken. De gasten konden live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze kwamen.
 

Limited edition
Van de winnende blend wordt een limited edition gemaakt van 1000 flessen met de naam van de winnende sommelier op het etiket, die wordt gedistribueerd naar 14 landen binnen Europa, Azië en de USA. De winnaar ontvangt een limited edition QuiXote Magnum in een houten kist. Winnaar Wine Making Challenge 2018 Tim Theuns van Pure C mocht zijn winnende blend in ontvangst nemen, die eveneens aan de deelnemers van de 2019 editie werd uitgereikt.

Deelnemers Wine Making Challenge 2019
De deelnemende sommeliers:
Kayleigh Hagesteijn, restaurant Wolfslaar, Breda.
Mariëlle Vink, restaurant De Zwaan, Etten-Leur
Martijn Struijk, restaurant By Pascal, Oosterhout.
Lianne Willems, restaurant Bij Kees, Zierikzee.
Leonie Mooijekind, interim-sommelier, wijndocent en wijnblogger.

Jury Wine Making Challenge
De sommeliers werden beoordeeld door een jury bestaande uit vinologen Huub van den Muijsenbergh van Wijnkoperij La Persistance, Jens Hoogstad van restaurant Bottles en Bottles Next Door en Jaap Heijmeijer, docent wijn en gastronomie aan Breda University of Applied Sciences.
 

Artikel delen