Top 10 vegan-friendly steden in Nederland

Top 10 vegan-friendly steden in Nederland

In het kader van World Vegan Day presenteert Holidu presenteert op 10 meest vegan-friendly steden van Nederland. 

Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft aan de hand van gegevens van Happy Cow onderzocht in welke steden je de meeste vegan-vriendelijke restaurants en cafés kan vinden in verhouding tot het aantal inwoners van de stad. Hieronder de ranglijst en er worden ook een paar restaurants uitgelicht. 

1 Amsterdam -  9,7 restaurants/100.000 inwoners
Met een totaal aan 83 vega(n) restaurants is Amsterdam koploper. Er is een ruime keuze aan vegan en vegetarische restaurantjes in verschillende prijsklassen, van fastfood tot super healthy. Little Plant Pantry opende dit jaar haar deuren. De zaak heeft een Zero waste policy en je kan er naast vegan eten en drinken ook veel plantaardige producten kopen, zoals zeepjes, kaasjes en wijn. Daarnaast kan je op vier verschillende locaties in de stad uiteten bij de Vegan Junkfood Bar. Van unicorn bread tot vegan shawarma, alle gerechten die je besteld zijn niet alleen lekker maar 'instagrammable'.

2 Den Haag - 5,1 restaurants/100.000 inwoners
In Den Haag zijn 27 vegan-vriendelijke restaurants. Wil je je dag goed starten? Bij Foam kan je ontbijten met speculaas pannenkoekjes of een ontbijtmuffin met kokosyoghurt. Daarnaast kan je hier ook terecht voor een Plantaardige workshop en bestel je hier  catering.

3 Utrecht - 4,6 restaurant/100.000 inwoners
In Utrecht kunnen alle vegetariërs hun hart ophalen bij de 16 vegan-vriendelijke restaurants. Bijzonder: bij Oproer Brouwerij eet je in het restaurant gerechtjes op plantaardige basis, die goed passen bij het bier. 

4 Leiden - 4,2 restaurants/100.000 inwoners
Leiden heeft het enige slachthuis van Nederland zonder vlees. Bij het Slachthuis in Leiden gaat het om de ecologische footprint, maar ook over het genieten van een gezonde maaltijd op plantaardige basis. 

5 Rotterdam - 3,9 restaurants/100.000 inwoners
Met 25 vegan-vriendelijke restaurants kan je met een gerust hart uit eten in Rotterdam. Happy Food & Health is een vegan bakery waar je de hele dag kan doorbrengen en ook de conceptstore een bezoek waard. 

6 Arnhem - 3,8 restaurants/100.000 inwoners
Koffie met een vegan-cake of bowl haal je bij Rum baba

7 Eindhoven - 3,5 restaurants/100.000 inwoners
In Eindhoven kan je sinds dit jaar genieten van de vegan keuken bij Bar Bistro Calypso.

8 Groningen - 3,4 restaurants/100.000 inwoners
Voor een romige pompoentaart met walnoot of een frisse salade kan je terecht bij de De Herbivoor.

9 Nijmegen - 3,4 restaurants/100.000 inwoners
In het pop up restaurant Veggie Galore kan je niet alleen eten, maar ook kookworkshops volgen. 

10 Alkmaar - 3,2 restaurants/100.000 inwoners
Bij Soepp kan je terecht voor bio-vegetarische gerechten. En iedere maand wordt hier een first date night georganiseerd. 

Onderzoeksmethode
De gegevens werden in oktober 2019 verzameld bij Happy Cow, een website die gespecialiseerd is in veganistische voeding. Om de top tien te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants en het aantal vegetarische restaurants (met veganistische opties) afgewogen tegen het inwoners aantal van 37 steden in Nederland, met meer dan 75.000 inwoners.

Artikel delen