Winnaars duurzame Gaia Green Awards bekend

Winnaars duurzame Gaia Green Awards bekend

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 24 september de Gaia Green Awards aan diverse horecaondernemers uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen om horecabedrijven te eren die zich aantoonbaar inzetten op het gebeid voor duurzaam ondernemen. 

Op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen tijdens Gastvrij Rotterdam zijn de vijf winnaars bekend gemaakt van de Gaia Green Awards: drie categorie winnaars van de Gaia Green Awards, de winnaar van de nieuwe Gaia Publieksprijs en de winnaar van de Falco Eleonora Award voor het beste duurzame foodconcept. De Gaia Green Awards zijn onderscheidingen voor horecabedrijven in Nederland en België die zich aantoonbaar inspannen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Duurzame bedrijven
De Awards zijn dit jaar gegaan naar:
Hotels – Blooming (Bergen)
Restaurants – Veggies on Fire (Den Haag)
Strandpaviljoens – The Shore (Scheveningen)
Bij Hotel Blooming was de jury erg onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage. Duurzaamheid zit in het hart van de stichting, waar de winst wordt besteed aan maatschappelijke initiatieven. Daarnaast scoort de locatie veel punten met de samenwerking met Scorlewald, waarbij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt producten voor Blooming verbouwen. Hans van den Broek van het winnende strandpaviljoen The Shore geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ''Vegan producten, zonnepanelen, duurzame disposables, een sedum dak, hardcups i.p.v. single-use-plastic, zonneboilers en een volledige biologische menukaart; het is volstrekt normaal bij The Shore.'' De winnaars van deze vierde editie ontvingen een award ontworpen door kunstenaars van hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Daarnaast ontvingen de winnaars o.a. een dinercheque voor een diner bij één van de leden van Euro-Toques en diverse tegoedbonnen van leveranciers van duurzame producten. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Gastvrij Rotterdam, Made Blue Water en Santas Koffie.

Duurzame Food & Beverage 
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage. De Falco Eleonora Award 2019 is gegaan naar Mr & Mr. Watson. Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover:  ‘Mr & Mrs Watson laat zien dat een duurzame horeca niet alleen goed voor de wereld is, maar ook erg gezond en lekker. Biologisch en vegetarisch is een succesvolle combinatie en dit past Mr & Mrs Watson perfect toe’.   

Publieksprijs: De Bottelarij (België)
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards is gegaan naar De Bottelarij. Het restaurant is Green Key gecertificeerd en heeft veel medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast bestaat de menukaart uit een mooie mix van duurzame, vegetarische en lokale producten. Het interieur is volledig gemaakt van hergebruikte materialen. Het restaurant is een voorbeeld qua duurzaamheid voor alle andere Belgische restaurants. Het restaurant scoorde veruit het meeste publiekstemmen, een teken dat hun gasten hun inspanningen rondom verduurzaming weten te waarderen.

Vakjury
De onafhankelijke vakjury bestaat uit een vijftal vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Erik van Dijk (Green Key Nederland) laat weten dat het niveau van de finalisten jaarlijks stijgt. ''Zowel de finalisten uit Nederland en België waren deze editie van een heel hoog niveau. De finalisten doen duurzaamheid er niet zomaar even bij, maar hebben groen ondernemen in het DNA zitten. Goed om te zien dat zij hier succesvol mee zijn.'' De jury van de Gaia Green Awards ziet Veggies on Fire als onderdeel van een nieuwe generatie restaurants waarbij de menukaart volledig vegan én biologisch is. Bij Veggies on Fire doen ze hier nog een schepje bovenop doordat de keuken ook volledig palmolievrij is. Voor hun inspanningen rondom biologische inkoop is het restaurant  gecertificeerd met het EKO-keurmerk Horeca. 

Partners Gaia
De uitreiking van de Gaia Green Awards is een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure (Group). Het groeiende aantal aanmeldingen voor deelname aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. Duurzame horecalocaties in Nederland en België hebben vanaf januari 2020 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de vijfde editie van de Gaia Green Awards.  

 

Artikel delen