De juiste muziek voor iedere zaak en stemming

De juiste muziek voor iedere zaak en stemming

Muziek in hotels, bars en restaurants is sfeerbepalend. Een overheersende playlist met foute songs kan dodelijk zijn voor een avondje uit. Aan de andere kant: muziek op een hotelkamer zorgt ervoor dat gasten zich direct thuisvoelen. 

De technologische ontwikkelingen op het terrein van audio gaan razend hard en zijn steeds beter aangepast aan de eisen van een hotel. Maar het strakke design met zo min mogelijk knoppen en verborgen techniek zorgt er ook voor dat we soms terugverlangen naar vroeger, naar de grote bakbeesten, de krakende platen en de enorme boxen. Wanneer raak je 'de juiste snaar'? 

Muziek onderdeel concept
Volgens Reinier Middel van A Music Moment, een bedrijf dat gespecialiseerd is in in-store muziek, is muziek zeer bepalend voor een zaak of een hotel. Sluit de muziek goed aan op een moment of een plek dan is dat direct merkbaar. In combinatie met licht, kleur en interieur zorgt het voor een comfortabel gevoel. Middel: “Net als binnen de retail zie je dat ook de horecabranche continue bezig is met ontwikkelingen op het gebied van beleving. Het onderscheidende vermogen en het concept zijn hierin belangrijke pijlers. Bij het (her)ontwikkelen van een hotel concept wordt er een soort van eigen wereld gecreëerd waarin alle aspecten moet kloppen en op elkaar afgestemd dienen te zijn. Muziek is uiteraard één van die aspecten. Wij doen hier heel bewust aan mee door een hotel op te splitsen in meerdere (muziek-)zones en leveren met ’Soundtrack’ een muziekdienst waarmee je op een overzichtelijke wijze de regie zelf in handen hebt. Zo bedenken we voor elke specifieke zone muziek die gerelateerd is aan het design en de functie van de ruimte. Deze ‘zones’ zijn allemaal terug te vinden in de ‘remote app’ en kunnen via devices als een tablet of smartphone (draadloos) bediend worden. Als manager heb je hierdoor de mogelijkheid om hetgeen wat je aanvoelt direct door te voeren. Denk aan volume niveau, het tempo en soms zelfs de style van muziek.'' 

Vijf muzikale trends
Vincent van Dijk is trendforecaster. Hij heeft voor hotels vijf muzikale trends op een rijtje gezet, die allemaal te zien zijn in het Hotelkamer van de toekomst, het living-lab van HBMEO, waar innovaties voor de hospitality-industrie worden getest.

1 Vinyl 
Vinyl is back! Op de platenspelers van Crosley met hun vintage look, kunnen gasten hun favoriete vinylplaatje leggen. Leuk voor in een speciale bar-ruimte of op de hotelkamer. Verrassend is als de langspeelplaat automatisch gaat spelen, bij het binnenkomen van de kamer en als mensen hun favoriete singel mee kunnen nemen naar hun hotelkamer. Tip: je kunt als hotel een eigen plaat laten persen met hits die passen bij je concept.

2 Eigen playlist eerst
Gasten voelen zich pas echt thuis, als ze op hun hotelkamer hun eigen playlist kunnen afspelen. Fijn vanaf hun eigen smartphone. Dat kan op bovengenoemde platenspeler met ingebouwde bluetooth-techniek. Maar ook op deze antieke radio van Octavium, waarin deze techniek verstopt is. Maar vanuit in de headboard of nauwelijks zichtbare, in het plafond verstopte speakers kan natuurlijk ook. Met begrensd volume, uiteraard, zodat je buren niet meegenieten.

3 Hi tech
Van veel gasten staat er een playlist online, bijvoorbeeld van Spotify. Zo kun je van tevoren inschatten wat de muziekstijl van een gast is en zorgen dat deze speelt, zodra ze op de hotelkamer binnenkomen. Binnenkort gaat in Antwerpen een hi-tech hotel open open die deze koppeling automatisch maakt. Als je incheckt door middel van biometrische technologie, start jouw playlist automatisch.

4 Smart Speakers
Slimme speakers als Google Home, Sonos One en Amazon Echo veroveren massaal onze huiskamer maar ook steeds meer hotels ontdekken dat een interactieve speaker erg plezierig voor een gast. Die kan in zijn eigen taal zijn favoriete muziek opzetten, zonder dat hij eerst apps moet downloaden. Ook kan hij de lichten bedienen, roomservice of nieuwe handdoeken bestellen.

5 Line-up
Hi tech en retro-apparaten zijn leuk, maar er gaat niets boven live muziek. In steeds meer hotelbars en -lobby's zien we weer live muziek. Van een pianist tot een jazz-trio, van een hippe DJ tot een zangeres. Steeds meer hotelbars zorgen voor een line-up met op verschillende dagen en momenten andere muziekstijlen.

 

 

Artikel delen