FNV: Maaltijdbezorgers krijgen te weinig loon

FNV: Maaltijdbezorgers krijgen te weinig loon

RTL nieuws pakt vanmorgen groot uit: maaltijdbezorgers van Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats worden financieel uitgeknepen. Dit zegt vakbond FNV. De bedrijven betalen veel te weinig loon en zijn 'slechte werkgevers'.

Bron: RTL Nieuws 

Uber Eats spant de kroon als het gaat om slecht betalen, zegt FNV. De vakbond vergeleek de inkomsten van de bezorgers met de cao voor de sector transport en logistiek. Het netto uurloon komt in die cao uit op 13,99 euro, bij Uber Eats zou dat maar 5,80 euro zijn. Een verschil van bijna 45 procent. Gekeken naar het bruto uurloon gaat het om verschillen van tussen de 20 tot 40 procent.  De resultaten van het onderzoek worden woensdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

29 miljoen misgelopen
De markt voor online maaltijden is de laatste jaren enorm gegroeid, inmiddels werken er zo’n 10.000 bezorgers. Die lopen jaarlijks ruim 29 miljoen euro aan inkomsten mis, aldus de FNV. "Op z'n mooist werken ze via een uitzendconstructie, maar de meesten worden door een schijnopdrachtgever betaald op basis van stukloon", zegt FNV over de bezorgers. Dat stukloon houdt in dat de maaltijdbezorgers een vergoeding betaald krijgen per bestelling. Bij Deliveroo werken zo'n 2500 zzp'ers; zij kunnen in een app zien hoeveel ze verdiend hebben. Hetzelfde geldt voor Uber Eats. De werkwijze van de bedrijven ligt al langere tijd onder vuur. De Rechtbank Amsterdam besloot begin dit jaar dat de koeriers van Deliveroo geen zzp'ers zijn. Ze kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst.  

'Slecht werkgeverschap'
Pizza's, sushi en hamburgers zouden bovendien op grote schaal worden thuisbezorgd door kinderen van 15 jaar die tot te laat doorwerken. "Slecht werkgeverschap", vindt de vakbond. FNV wil dat mensen die 'een algoritme' als werkgever hebben, automatisch een arbeidsovereenkomst moeten krijgen. De instantie hoopt ook dat de overheid de sector verder reguleert. Het plan van het kabinet voor een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro per uur zal in elk geval invloed hebben op de sector, als er met zzp'ers gewerkt blijft worden. 

Lees hier het hele artikel en de reacties van de bezorgdiensten 

Artikel delen