Gilles van der Loo stopt met rubriek Proefwerk

Gilles van der Loo stopt met rubriek Proefwerk

Gilles van der Loo, die in 2018 Hiske Versprille opvolgde bij Het Parool, geeft na drie jaar het stokje over aan een nieuwe restaurantrecensent. ‘Het hield me altijd wakker als ik een onvoldoende gaf.’

Foto: Oof Verschuren

“Van elke onvoldoende heb ik wakker gelegen”

“Als ik voor Proefwerk ging eten, hoopte altijd op een acht,” zegt Van der Loo. “Daar koos ik mijn zaken op uit, maar als het slecht was, schreef ik dat natuurlijk óók op. Van elke onvoldoende heb ik wakker gelegen; soms sliep ik ook slecht van zevens, omdat ik wist dat zo’n chef natuurlijk hoger mikte. Het vak is veel te zwaar om voor een zeven te gaan.”

Van der Loo was vereerd toen hij gevraagd werd om Versprille op te volgen. Als jonge afwasser las hij Proefwerk al, en dat is hij zijn hele horecacarrière blijven doen. Voor hij zelf als recensent begon wist hij van binnenuit wat voor effect een zo’n recensie kan hebben. Van der Loo: “Daarom heb ik nooit echt van die droombaan kunnen genieten. Ik leefde te zeer met de ondernemers mee.”

“Ik zie mezelf geen vijf uitdelen aan een restaurant dat tonnen schuld heeft”

De klappen die ten gevolge van de pandemie in de horeca vielen en vallen, lieten Gilles Van der Loo geen andere mogelijkheid: “Ik zie mezelf geen vijf uitdelen aan een restaurant dat tonnen schuld heeft, niet aan personeel kan komen en noodgedwongen met goedkopere producten werkt. Ik sta daarvoor teveel aan de kant van de horeca en dat maakt mij niet meer de juiste persoon voor deze functie. De lezer verdient een onpartijdig oordeel.”

Van der Loo blijft recenseren, maar dan in opdracht van de ondernemer. Een soort Proefwerk op aanvraag, als toetsmoment voor restaurants die zichzelf willen verbeteren. Hij blijft schrijven voor Het Parool, heeft net een nieuwe roman uit (Dorp, Uitgeverij Van Oorschot) en geeft les aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Artikel delen