Horecava InnovationLAB: zorgvoeding op maat

Horecava InnovationLAB: zorgvoeding op maat

Een van de food cultures die in het InnovatieLAB van Horecava 2019 verrassend tot uiting komt, is het personaliseren van voeding in een zorgsituatie.

Het InnovationLAB op de Horecava, dat dit jaar van 7 januari tot en met 10 januari plaatsvindt, staat komende editie in het teken van 'food culture'. Daarbij worden zes trends gepresenteerd. Voorafgaand aan de beurs kunt u wekelijkse een van die trends lezen. Dit keer: voeding afgestemd op de revalidatie en herstel van clienten in de zorg.

Zelfmanagement cliënt
Als voorbereiding op een operatie, na de diagnose van een ziekte of een langere revalidatie wordt er gekeken naar de voedingsmiddelen die je lichaam versterken. Van welke voedingsstoffen heeft het lijf het meest profijt in deze fase? Smaak en verrassing zijn hierbij belangrijke elementen, alleen al omdat iemand die ziek is, veelal een verminderde eetlust heeft. Wanneer de patiënt zelf keuzes mag maken en zijn/haar wensen kan aangeven, versterkt dit het gevoel van controle - iets dat bij een opname juist wegvalt en voor veel mensen lastig is. Ook in de zorg staat niet meer de arts of de procedure maar de cliënt centraal. Veerkracht en zelfmanagement zijn daarbij kernwoorden.

Individuele verse gerechten
In de ''nieuwe zorg'' bestelt de cliënt waar hij/zij zin in heeft (binnen de bepaalde dieetvoorschriften), middels een interactief systeem en bepaalt waar en wanneer hij/zij dit wil eten. Gerechten zijn vers, á la minute bereid en naar persoonlijke voorkeur aan te passen. Op het InnovationLAB presenteert Moduline i.s.m. Temprite deze nieuwe manier van eten bestellen, bereiden, serveren én bewaren. Winterhalter vult deze grootkeuken categorie aan met slimme vaatwastechniek die flexibiliteit bieden voor de ondernemer zonder investering en risico.  Okeedo zet zorgorganisaties in hun kracht en laat met gastvrij personeel in de zorg de nieuwe manier van serviceverlening in de zorg zien. Arla laat zien dat een passend assortiment van eiwitrijke voeding kan bijdrage aan het herstel van de patiënt, waarbij niet wordt ingeleverd op smaak. 

Meer informatie over de Horecava en het InnovationLAB & Food Cultures is te vinden op de website van de nationale vakbeurs voor foodserviceprofessionals.

 

Tags: 
Artikel delen