Jan Stuurmans' bevindingen dag 39: ''Fase 3''

Jan Stuurmans' bevindingen dag 39: ''Fase 3''

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo heeft de horeca zondag 15 maart abrupt de deuren moeten sluiten en het eind is nog niet in zicht. Tot minimaal 20 mei, zo vertelde minister-president Rutte. 

De maatregelen zoals het sluiten van de horeca hebben verregaande gevolgen voor ondernemers. Entree Magazine volgt sinds de verplichte sluiting dagelijks de ontwikkelingen op de werkvloer bij Jan Stuurman, mede-eigenaar van Hotel V/The Lobby in Amsterdam. 

Donderdag 23 april, dag 39

''Via vriend Gijsbregt kwam ik een mooi model uit de psychologie op het spoor. Het is een model dat goed toepasbaar is  op de coronacrisis. Komt-ie: de heroïsche fase(1), de honeymoon-fase(2), de gedesillusioneerde fase (3) en de opbouwfase(4). In de heroïsche fase zijn we, als we in gevaar zijn, bereid als levende wezens draconische maatregelen te ondergaan voor onze veiligheid. Dan de honeymoon-fase waarin we de mooie zaken van samenzijn  ervaren: intimiteit, zingeving etc.  Na een zeer kort fase in 1 en 2 zit ik al geruime tijd in fase 3. 

Desillusie. In fase 3 wil je kijken naar de toekomst. 

Vanuit psychologisch perspectief is de grote teleurstelling over de persco van Rutte te duiden door het gebrek aan maatregelen voor de middellange en langere termijn. Ruttes kortetermijnvisie in combinatie met mijn fase 3 is een explosieve mix.

We weten steeds meer over de mensen die op de IC liggen – dat zou een visie op de middellange termijn billijken. Een visie op versoepeling, mits de juiste groepen beschermd worden. 

Dan kunnen we eindelijk naar fase 4, de opbouwfase. Dat is nodig.''

Artikel delen