NOS Stories: jongeren klagen over horecabaan

NOS Stories: jongeren klagen over horecabaan

Geen tijd voor pauze, zwart uitbetaald krijgen en fooi die onterecht in de zakken van je baas verdwijnt: honderden jonge mensen laten NOS Stories weten dat het niet altijd volgens de regels gaat bij hun bijbaantje in de horeca.

Door: Anna Pruis en Koen Koopman

Zo'n vijfduizend mensen vulden over hun bijbaan in de horeca op Instagram een vragenlijst in. Veel van hen zeggen blij te zijn met hun werk, maar er gaat ook nog weleens wat mis. Zeker 1200 minderjarigen geven aan niet altijd pauze te krijgen, terwijl ze daar volgens de wet wel recht op hebben. Door de drukte is er niet altijd tijd voor, maar wettelijk hebben minderjarigen iedere 4,5 uur recht op pauze.

Maar wat mag nou wel en niet in de horeca? En hoe zit het met de nieuwe regels rond oproepkrachten? In onderstaande video zoekt NOS Stories het uit, vanuit de keuken van het Horeca & Toerisme College van het ROC Midden Nederland:

 

 

NOS Stories heeft voor dit verhaal een enquête verspreid via het eigen Instagramaccount. Zo'n 5000 mensen vulden die in, maar het onderzoek is niet volledig representatief.

Artikel delen