Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds het begin van de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Knab op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 1.300 Nederlandse horecaondernemers.

Onder de horecaondernemers worden café-eigenaren het hardst getroffen door de coronamaatregelen. Sinds het begin van de eerste lockdown tot aan de huidige sluiting kreeg een café-eigenaar gemiddeld € 19.777 minder op de rekening bijgeschreven. Dat komt neer op een daling van 24% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Deze inkomensdaling is mede het gevolg van de sluiting tijdens lucratieve dagen als Koningsdag en de feestdagen in mei. Ook kunnen café-eigenaren doorgaans niet terugvallen op afhaal- en bezorgdiensten.
Restauranteigenaren ontvingen sinds de lockdown in het voorjaar gemiddeld € 9.310 minder op hun rekening: 15% minder dan in 2019.
De schade is nog enigszins beperkt doordat restaurants in augustus (+1%) en september (+6%) voor het eerst weer positieve cijfers lieten zien. Tijdens de vorige lockdown - toen alle restaurants dicht waren - hadden zij gemiddeld 36% minder inkomsten. Eventuele steunmaatregelen van de overheid zijn hierbij niet meegenomen.
Ruim de helft van de horecaondernemers maakt gebruik van één of meer van de steunmaatregelen van de overheid. 45% ontving de TOGS-regeling, waarbij eenmalig € 4.000 wordt uitgekeerd in de zwaarst getroffen sectoren.
Daarnaast hebben horecaondernemers met personeel via de NOW-regeling - onder bepaalde voorwaarden - recht op compensatie van een deel van de loonkosten.
Tijdens het eerste steunpakket kreeg 12% van de café-eigenaren en 9% van de restauranteigenaren via deze regeling minimaal één maand geld op de rekening gestort. Deze percentages waren lager tijdens het tweede steunpakket. Toen ontving 7% van de ondernemers met een café en 3% van de restauranteigenaren tenminste één keer geld via de NOW-regeling.