Positief najaar: uitgaven stijgen naar verwachting 8,5% in horeca

Uitgavenstijging horecasector - Header

Positief najaar: uitgaven stijgen naar verwachting 8,5% in horeca

Een mooi vooruitzicht voor de horecasector in Nederland in aanloop naar de feestdagen. In de periode van 1 november tot 24 december wordt verwacht dat uitgaven in cafés en restaurants met 8,5% zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit data van Mastercard SpendingPulse. De verwachte groei in de Nederlandse horecasector toont aanhoudende consumentenveerkracht aan. 

Optimisme onder Nederlandse consumenten

Mastercard SpendingPulse meet alle uitgaven in winkels en online retail, inclusief contante betalingen, en is niet gecorrigeerd voor inflatie. “Deze laatste SpendingPulse-forecast toont optimisme onder Nederlandse consumenten. We hebben nog steeds te maken met inflatie, hoge huren en hypotheken en een onzekere economische omgeving. Maar het goede nieuws voor winkeliers en de horecasector is dat mensen nog steeds graag cadeaus kopen en uit eten gaan,” aldus Natalia Lechmanova, senior economist, Europe bij het Mastercard Economics Institute.

Belangrijke trends in 2023

  • Volgens de forecast gaat vooral de restaurantsector goede maanden tegemoet in aanloop naar de feestdagen, met een verwachte uitgavenstijging van 8,5% ten opzichte van vorig jaar.
  • Niet alleen buitenshuis geven Nederlandse consumenten meer uit aan eten en drinken; ook de supermarktuitgaven stijgen naar verwacht met 6,9%. Het lijkt er dus op dat Nederlanders niet bezuinigen ondanks de gestegen prijzen.
  • Naast de grote groei in online aankopen, zoeken consumenten dit jaar vaker de winkelstraat op dan vorig jaar. Met een toename van 2,5% van fysieke aankopen, combineren consumenten veelal het online winkelen met fysieke winkels.
  • Kleding en sieraden staan hoog op de verlanglijstjes dit jaar; deze sectoren verwachten een groei van 7,9% voor kleding en 6,1% voor sieraden ten opzichte van 2022. Ook scoort deze sector goed voor cadeaus.
Artikel delen