Restaurant van topchef Jermain de Rozario failliet: 'Pijnlijke klap'

Jermain de Rozario

Restaurant van topchef Jermain de Rozario failliet: 'Pijnlijke klap'

Na bijna tien jaar valt het doek voor het restaurant van topkok Jermain de Rozario in Helmond, een klap die hij zelf omschrijft als ‘pijnlijk en persoonlijk’. Hij sprak openhartig over het faillissement: "Mensen stonden te applaudisseren toen ik een ster haalde en zien me nu zo hard vallen. Dan moet je er ook staan om een toelichting te geven, vind ik. Ik weet ook niet of ik ooit nog zo wil ondernemen als ik dat gedaan heb."

Bron: Eindhovens Dagblad

Keerpunt

De zaak aan de Markt in Helmond heeft het verlies van de Michelinster en de storm van de coronapandemie niet overleefd. Volgens De Rozario vormden de sluitingen tijdens corona het keerpunt. Er kwamen daarna minder gasten, het uitgavenpatroon veranderde en de vaste kosten - met name personeel en onderhoud - bleven hoog. Na het verlies van de ster in oktober 2024 kelderde de omzet met zo’n 40 procent, gevolgd door opnieuw een halvering dit jaar: een neerwaartse spiraal die onomkeerbaar bleek.

Laatste reddingspoging

En dus probeerde De Rozario zijn koers te verleggen. Het omschakelen naar een rijsttafel-concept, zoals hij eerder succesvol deed in Eindhoven, was te weinig om het tij te keren. Wekenlang vocht De Rozario tegen het naderende faillissement, tot hij zondag zijn laatste dienst draaide. "Achteraf had ik misschien beter op de Steenweg kunnen blijven", reflecteert hij teleurgesteld.

Nieuw avontuur

Toch weigert hij op te geven. Komende lente gaat hij opnieuw beginnen in het monumentale pand van Villa Ravensdonck, waar hij met drie nieuwe concepten wil herstarten: een toegankelijk restaurant, een koffiebar én een fine dining-gedeelte met chef’s table. De Rozario gaat daar in loondienst beginnen, wat een frisse start zonder ondernemersrisico biedt. Voorlopig ligt de nadruk op het netjes afwikkelen van openstaande reserveringen en de ontslagprocedures van het personeel.

Voor De Rozario is het een harde les. "Leer eerst jezelf goed kennen voor je een onderneming begint", waarschuwt hij jonge chefs en ondernemers. "Je moet niet te veel willen."

Artikel delen