Hotelier Rino Soeters: "Ik zie altijd kansen"

Tags: hotel

Hotelier Rino Soeters: "Ik zie altijd kansen"

Na een mooie zomer hakten de nieuwe maatregelen en de tweede lockdown er ook voor LBG-hotelier Rino Soeters flink in. Hij ziet de annuleringen voor zijn hotels in Maastricht (Kaboom, Mabi en Townhouse) en Eindhoven (Mariënhage) massaal binnenstromen. "Maar ik ben een optimist tot in de kist: ik zie altijd weer kansen."

Tekst: Carolien Dircken
Foto's: Pim Ras

Annuleringen stromen binnen

Rino SoetersEen maand geleden ging Rino Soeters nog vol vertrouwen het najaar in. Zijn LBG-hotels in het zuiden van het land zaten vol. "Het was elke dag weekend”, zegt hij over die periode. Hij hoopte het najaar ook goed door te komen, met de herfstvakantie en Magisch Maastricht in het vooruitzicht. Maar toen liep het aantal coronabesmettingen hard op. "De boekingen voor de hotels in Maastricht en Eindhoven vielen na de maatregelen van 28 september helemaal stil”, vertelt Soeters. “En gisteren, de dag na de lockdown, kwamen er direct 210 annuleringen binnen. Over mijn hotel in Amsterdam kan ik helemaal kort zijn: ik mag blij zijn als ik daar acht procent bezetting heb. Al maanden. Het is dramatisch.”

Culinaire arrangementen

Toch blijft Soeters positief. "Ik ben een optimist en een oppurtunist tot in de kist", zegt hij. "Ik zie altijd weer kansen. We gaan nu volle bak inzetten op culinaire arrangementen, zeker in Maastricht." Hij heeft al bedacht hoe hij gasten kan ontvangen. "Om één uur mogen gasten inchecken en kunnen ze al wat eten en drinken, dan even de stad in, want de winkels en musea blijven open. Om vier uur nemen ze in het hotel een borrel, met een lekker plank erbij en dan kunnen ze in het hotel dineren." Hij wil daarvoor gaan samenwerken met verschillende restaurants in de stad, die voor de culinaire aankleding zorgen. "En in Townhouse Hotel gaat Beluga Loves You elke avond de diners verzorgen. Zo helpen we elkaar. Wij kunnen tenminste nog iets doen. Voor restaurants en cafés is deze lockdown nog veel erger." Soeters benadrukt: "Ik vind dat absoluut niet de randen van de wet opzoeken. We spelen in op wat mag."

Acht weken in lockdown

Soeters vreest dat de huidige lockdown langer gaat duren dan vier weken. "Ik reken op minimaal zes tot acht weken voor we de besmettingsgetallen weer naar beneden hebben en het reproductiegetal onder de 1 houden. Met wat geluk kunnen we half december weer open en pakken we nog een opleving mee rond de feestdagen. Daarna is het afwachten. We gaan óf vaccineren óf opnieuw dicht, verwacht ik."

Overeind blijven

Gelukkig heeft ook Soeters, net als veel ondernemers, in de mooie maanden weer even gezien hoe veerkrachtig de sector is en hoe reislustig mensen van nature zijn. "Maar omdat ik nu perspectief mis, heb ik voor mezelf een stip op de horizon gezet”, zegt Soeters. “Vanaf 1 juni wordt het weer normaal. Tot die tijd is het een kwestie van zoveel mogelijk regelingen treffen, de schade beperken en mise en place maken, zodat we onze marges daarna kunnen optimaliseren. De gasten komen en ze hebben meer cash dan ooit. Dat geloof ik. We moeten hier doorheen komen. En als dat lukt, komen we er sterker uit.” 

 

Tags: 
Artikel delen