

Jouw bar naar een hoger niveau? Volg deze gratis workshop op 1 en 2 april!
Steeds vaker zien we de bar als het hart van een horecazaak. We gaan hierover in gesprek met Rob en Wicky Bongers van Horeca Development. Dit bedrijf ontwikkelt onder andere bars van toonaangevende zaken. Op 1 april 2025 geven Rob en Wicky een workshop hierover bij Nordcap Nederland over het ontwikkelen van de perfecte bar. Inschrijven is gratis en kan hier!
Hoofdfoto: Rob en Wicky Bongers van Horeca Development
Fotograaf: Pim Ras
MR PORTER Steakhouse, Bar & Lounge
De bar (en tevens keuken) van MR PORTER Steakhouse, Bar & Lounge is ontworpen door Horeca Development. Dit is een bedrijf dat ondernemers van begin tot eind adviseert over de operationele en financiële haalbaarheid van een project en concrete invulling geeft aan de plannen. Oprichter en eigenaar van Horeca Development is Rob Bongers. We treffen hem en zijn zoon Wicky Bongers (22), in MR PORTER Steakhouse, Bar & Lounge. Wicky werkt sinds kort bij Horeca Development als junior bar-architect.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vraagstukken voor de bar
Rob: “We houden ons wat betreft de bar onder andere bezig met ontwerpen, budgetten en het selecteren van leveranciers.” Dit zijn voorbeelden van vraagstukken: “Wat is een prettige zithoogte aan de bar voor een gast? Hoe hoog moet een werkblad zijn? Hoe moet de routing achter de bar worden?"
"Hoe zorgen we ervoor dat alle aansluitpunten voor water, elektriciteit en afvoer correct zijn verwerkt om problemen tijdens de bouw te voorkomen? Hoe kunnen we de bar modulair ontwerpen met zicht op de toekomst, zodat deze later eenvoudig aangepast of uitgebreid kan worden naarmate het horecaconcept zich ontwikkelt?”
WORKSHOP THE BAR 1 & 2 APRIL
Van The Grand tot The Hoxton
Inmiddels heeft Horeca Development een lange lijst met referenties, zoals MR PORTER Steakhouse, Bar & Lounge, The Hoxton, The Grand en Pillows Maurits at the Park en Amsterdam, maar ook Oscar Nijmegen. Voor veel projecten werkte het samen met de op maat gemaakte bar-oplossingen van IDEAL AKE, onderdeel van Nordcap Nederland. Rob: “Gelukkig zien in Nederland ook steeds meer ondernemers de toegevoegde waarde van een bar en keuken die op en top efficiënt zijn ingericht.”
Wicky vindt de horeca een dynamische branche om voor te werken. “Ik ben nu bezig met een erg leuk project op het dak van NEMO in Amsterdam, waar een kiosk komt.” Hij ziet dat de horecabranche volop in ontwikkeling is: “Een bar en keuken komen de laatste jaren steeds meer in het zicht van de gast. Denk aan een bar in het midden van een zaak of een open keuken in een restaurant. Daardoor wordt de bereidheid om erin te investeren ook groter. Ik zie dat vaak dingen niet binnen handbereik staan en dat mensen achter de bar elkaar in de weg lopen en elkaar continu kruizen. Onze regel is: in een cirkel van 1,5 meter moet je 80% binnen handbereik hebben.”

Over Nordcap Nederland
Sofitel Legend The Grand
Dat is bij MR PORTER Steakhouse, Bar & Lounge wel het geval, maar ook bij de bar van het luxe hotel Sofitel Legend The Grand: de volgende locatie waar we heen gaan. Als we aanschuiven aan de eigentijdse bar met twee geordende werkstations shaked de bartender een paar smaakvolle cocktails. Op de bar verschijnen mooie hapjes. Rob vervolgt: “De bar en keuken moeten een geoliede machine zijn. Foute beslissingen in het voortraject kunnen enorm veel geld kosten. Soms kan een investering van 20.000 euro anderhalve fulltimer schelen. Dat moet je goed doorrekenen.”
Zeker met de opkomende cocktailindustrie en het personeelstekort ziet dat Rob een goed bar-plan nóg belangrijker wordt. “We bouwen tegenwoordig bijvoorbeeld vriezers in lades waar de glazen al in gekoeld worden. Dit scheelt handelingen voor de bartender en zo krijgt de gast sneller zijn bestelling.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van Sofitel Legend The Grand.


Veel te winnen
Er valt volgens Rob nog veel te winnen als het gaat om ‘de achterkant’ van de bar en keuken. “Er gaat altijd veel aandacht naar het design, maar we zien nog vaak dat de bar en keuken voor personeel niet werkbaar zijn. Inefficiënt werken kost enorm veel tijd en geld, en frustratie.” En dat is zonde, zegt Rob. “De bar is het hart van je zaak. Als alles perfect staat maak je contact met je gast. Je krijgt dan een goede dynamiek en dat levert meer bestellingen op dus meer omzet.”
The Hoxton
Om te zien wat Rob precies bedoelt vervolgen onze tocht naar de volgende en laatste locatie: The Hoxton aan de Amsterdamse Herengracht. Het restaurant biedt vrij uitzicht op de open keuken. Het maakt een diner levendig. Rob: “Een goede keuken moet minimaal twintig jaar meegaan, maar daar is wel expertise voor nodig.” Na al die jaren is Rob nog steeds enthousiast over zijn vak. “Projectontwikkeling is enorm interessant en gebeurt ook veel en het is leuk dat ook Wicky dat nu ziet.”
Over Horeca Development
Horeca Development is over de jaren heen geëvolueerd van bar- en keukenengineer tot concept- en gebiedsontwikkelaar. Het bedrijf ondersteunt bij het realiseren van haalbare concepten vooral in de hospitality & leisure-branche. Rob: “Van de eerste ideeën tot het conceptuele raamwerk en uitvoering. Vaak ondersteunen we ook bij het vinden van een sterke exploitant. Zo hebben we onlangs de match tussen Restaurant Tribeca** en Landhuis de Wielewaal tot stand gebracht.”
De komst van Wicky en zijn expertise in bar engineering biedt Rob de ruimte om Horeca Development verder te ontwikkelen. Naast specialisaties in kitchen- en barengineering, beschikt Horeca Development over een multidisciplinair team dat zich richt op uiteenlopende vraagstukken binnen F&B-conceptontwikkeling. Dit varieert van hospitality projecten in hotels, theaters en musea tot F&B-concepten voor dienstverlenende organisaties, zoals gemeenten.
Rob: “Bovendien zetten we onze expertise in bij stedelijke gebiedsontwikkeling, waarbij we de identiteit, dynamiek en samenstelling van een gebied analyseren. Zo creëren we hospitality- en leisureconcepten die naadloos aansluiten op de omgeving en bijdragen aan levendige, aantrekkelijke stadsgebieden.”


.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen