Robèr Willemsen: "Reëel perspectief is nodig"

Tags: terras

Robèr Willemsen: "Reëel perspectief is nodig"

Geen heropening van de terrassen op 1 april. Dat werd duidelijk tijdens de persconferentie van vanavond. Koninklijke Horeca Nederland voorzitter Robèr Willemsen zag het al aankomen en spreekt van een teleurstelling. “We richten ons nu vol op een NOW-regeling van 100% en herstelpakketten voor de branche. Ook moet de overheid met een reëel perspectief komen én zou het de horeca als oplossing van het probleem moeten zien.”

Tekst: Carolien Dircken

De persconferentie was helder: geen versoepelingen voor de horeca. Geen terrassen open dus. Wat is je reactie?
[rober willemsen] “Het is ontzettend teleurstellend. Hier keken we natuurlijk met het hele land naar uit. Maar het lag in de lijn der verwachting, gezien de cijfers van de laatste dagen. De heropening van de terrassen werd aangekondigd als een puntje waarop we ons konden focussen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. En het is duidelijk: die voorwaarden zijn er niet.”

Wat betekent dit voor de branche?
“Een groot deel van de horeca was sowieso niet geholpen met de heropening van de terrassen, maar het was een mooie eerste stap geweest. Wat ons betreft is aan het kabinet om nu met een duidelijk, reëel perspectief te komen. Ik merk dat die druk nu ook vanuit de kamer toeneemt.”

In de evenementenbranche vinden de eerste testevenementen plaats. Is dat voor de horeca ook een oplossing?
“Fieldlabs kunnen ondersteunend zijn, maar mogen niet voorwaardelijk zijn voor heropening. Deelname aan fieldlabs moet wel zinvol zijn en op tijd nog resultaten opleveren. Als we nu zouden beginnen met die Fieldlabs, bijvoorbeeld voor discotheken of clubs, dan hebben we daar over zo’n drie maanden resultaat van, op het moment dat het land waarschijnlijk al grotendeels gevaccineerd is.”

Wanneer gaat dat dan gebeuren, denk je?
“Ik durf het echt niet meer te zeggen. Maar met de protocollen en de routekaart die er liggen kúnnen we absoluut veilig open. Het plan is klip en klaar. Zeker nu de zon weer gaat schijnen, kan de horeca zorgen voor de spreiding van mensen, terwijl je die spreiding in de parken bijvoorbeeld niet hebt. De horeca is écht onderdeel van de oplossing, maar de overheid ziet het niet.”

Hoe gaat het met jou als ondernemer?
“Het is een zwaar jaar. Mijn bedrijven overleven het wel, maar ik maak me vooral zorgen om mijn medewerkers. Die zijn er helemaal knars van dat we al zo lang dicht zijn. De creativiteit gaat er langzaam een beetje uit, na al die maanden zonder perspectief. Mentaal eist het zijn tol. We willen gewoon weer doen waar we goed in zijn: gasten verwelkomen en verrassen.”

Heeft KHN invloed op wat er nu gaat gebeuren?
“We zitten constant om de tafel, helaas niet met het OMT, maar wel met het kabinet. Begin dit jaar hebben we daarmee al invloed kunnen uitoefenen op het verruimen van de TVO naar 100%. Nu gaan we ons vol richten een NOW-regeling voor 100% van de loonkosten. En voor herstelpakketten. Want die zijn hard nodig als het land straks wél weer open mag.”

Artikel delen