SVH en horecaonderwijs samen in actie met #KokenVoorOekraïne

#KokenvoorOekraïne

SVH en horecaonderwijs samen in actie met #KokenVoorOekraïne

Op de landelijke actiedag van Giro 555, Samen in actie voor Oekraïne, riep de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) op 7 maart 2022 alle horecascholen in heel Nederland op om de komende weken mee te doen aan de steunactie Koken voor Oekraïne.

 

 

Samen koken voor Oekraïne

SVH biedt scholen voor deze actie gratis nieuwe filmlessen aan met speciale Oekraïense recepturen van SVH Meesterkok en sterrenchef Menno Post, om te bereiden in de klas. De eerste scholen hebben zich inmiddels aangemeld voor de actie, waarvan alle opbrengsten worden gedoneerd aan Giro 555.

Tijdens de actie serveren horecaopleidingen de komende weken aan hun gasten typisch Oekraïense gerechten. “Als horeca bundelen we samen de krachten met Koken voor Oekraïne. SVH wil met deze actie enerzijds moreel steun bieden aan iedereen die een band heeft met Oekraïne. Sinds jaren staat de Oekraïense keuken goed aangeschreven en heeft het eigen kenmerken en unieke gerechten. Het is goed als we nu in onze opleidingen de leerlingen, studenten en de gasten daar kennis mee laten maken en zo laten zien dat we Oekraïne steunen. Tegelijk willen we natuurlijk geld inzamelen en doneren aan goede doelen die de burgers van Oekraïne steun bieden in deze verschrikkelijk donkere tijd”, aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH.

 

 
RicardoEshuis_DirecteurSVH
Ricardo Eshuis, directeur SHV

SVH Meesterkok Menno Post

SVH Meesterkok Menno Post (Olivijn Haarlem*) is nauw betrokken bij de actie. Hij is al jaren lid van het Oekraïense koksgilde Association of Head Chefs Ukraine en geldt als ambassadeur van de culinaire top in Oekraïne. Samen met SVH werkt hij een aantal Oekraïense recepturen uit die horecaopleidingen direct kunnen bereiden met leerlingen en studenten in de les. “De band die ik met de chefs in Oekraïne heb is bijzonder. We hebben veel van elkaar geleerd. De band heeft er zelfs toe geleid dat we waren gestart met een uitwisselingsprogramma voor studenten. Helaas is dat nog niet van de grond gekomen. Met deze actie wil ik mijn Oekraïense vakbroeders in het bijzonder een hart onder de riem steken. Een van de traditionele gerechten van het land, borsjt, hebben wij qua bereidingswijze aangepast, zodat het ook in de culinaire top geserveerd zou kunnen worden. Mooi om ook dat gerecht op die manier onder de aandacht te brengen en daarmee geld in te zamelen voor Oekraïne”, aldus SVH Meesterkok Menno Post.

 

Complete filmlessen met instructies

Van praktijkonderwijs tot particulier onderwijs, van vmbo tot mbo en hbo. Voor alle horecaopleidingen komen er passende recepturen beschikbaar. Compleet met theorie, instructiekaarten, lijsten met benodigde materialen en ingrediënten en handige filmlessen waarin ambassadeur Menno Post iedereen stap voor stap meeneemt in de bereiding van de gerechten.
 
De lessen worden gratis aangeboden via SVH Horecatalent, het e-learningprogramma van SVH. De instructiefilms worden gemaakt door Digitaal Productiehuis FilmQi. Directeur Jos Mitsunaga vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren: “Wij waren als team al aan het nadenken hoe we Oekraïne kunnen ondersteunen. De actie van SVH is daarvoor een hele goede gelegenheid om zo mee te helpen geld in te zamelen voor de slachtoffers van deze vreselijke oorlog.”
 

Typisch Oekraïense gerechten op de kaart

Alle lessen worden voorzien van theorie- en praktijkopdrachten. De volgende typisch Oekraïense gerechten kunnen scholen bereiden in een compleet aangeboden les:
  • Kip Kyiv
  • Gevulde koolbladeren
  • Borsjt op twee manieren. Deze soep is een traditioneel volksgerecht maar wordt ook op een andere, door Menno Post bedachte manier bereid voor de hogere gastronomie.
 

Geld doneren aan Giro 555

SVH vraagt scholen om per gast een extra bedrag in rekening te brengen, bijvoorbeeld € 2,-. De totale opbrengst kunnen scholen vervolgens zelf doneren aan Giro 555. Tevens zullen medewerkers van SVH zoveel mogelijk deelnemende horecascholen bezoeken als gast om ook op die manier een bijdrage te leveren aan de actie.
 

Aanmelden als school

Scholen die mee willen doen aan de actie Koken voor Oekraïne kunnen zich aanmelden bij SVH via de website www.kokenvooroekraine.nl. De looptijd van de actie is 8 weken en start vanaf woensdag 16 maart. Op die manier hebben scholen tijd om zaken voor te bereiden in hun lessen.
 

Oproep aan leveranciers

Eshuis roept leveranciers op om korting te bieden aan de scholen die met de speciale bestellijst Koken voor Oekraïne inkopen doen bij de groothandel. Zo ontstaat er wat extra ruimte om te doneren aan Giro 555. Leveranciers die mee willen doen kunnen zich melden bij SVH.
 

Als horecabedrijf meedoen

Horecazaken die willen meedoen aan de actie Koken voor Oekraïne kunnen zich ook aanmelden bij SVH. Zij krijgen dan gratis toegang tot het e-learningplatform SVH Horecatalent met alle Oekraïense recepturen van SVH Meesterkok Menno Post.
 

Volg de actie

De actie is te volgen op de website Koken voor Oekraïne. en op social media onder de hashtag #KokenVoorOekraïne. Hier vind je updates, verhalen van deelnemende scholen en natuurlijk de stand van zaken wat betreft de donaties. Samen komt de horeca in actie voor Oekraïne.
Artikel delen