SVO en Van der Valk bereiden voor op hoogtij

SVO en Van der Valk bereiden voor op hoogtij

Corona maakt het de horeca momenteel moeilijk, maar naar verwachting volgen na de crisis hoogtijdagen voor de branche. Om personeelstekorten op lange termijn te voorkomen én om studenten kansen te bieden op een mooie baan, sloegen SVO vakopleiding food en Van der Valk Hotels & Restaurants de handen ineen. Studenten van de mbo 2-opleiding Medewerker food & hospitality kunnen vanaf komend schooljaar stage lopen bij een Van der Valk-locatie.

Vakopleider SVO

SVO leidt vakmensen op voor de foodbranche, waaronder de horeca. De vakopleider biedt mbo-opleidingen op verschillende niveaus, waaronder de voltijds BOL-opleiding Medewerker food & hospitality op mbo-niveau 2. De praktijk staat centraal in deze opleiding: studenten lopen één tot drie dagen per week stage bij hun leerbedrijf. SVO garandeert een stageplek voor haar studenten.

Samenwerking Van der Valk

Janneke Keuning, onderwijsmanager bij SVO: “We breiden ons aanbod aan goede stageplekken continu uit en onze samenwerking met Van der Valk is daar een voorbeeld van. Van der Valk is altijd op zoek naar goede medewerkers en onze flexibele, pragmatische aanpak bleek goed aan te sluiten bij de werkwijze van het familiebedrijf.”

Horeca wordt kansrijke sector

“De horeca heeft het nu zwaar, maar deze crisis gaat voorbij”, zegt Jolanda de Graaff, Recruitment manager Trainees & Talents bij Van der Valk Dienstencentrum.

horeca hoogtij

“De verwachting is dat de horeca straks in één klap booming wordt. Nederlanders kunnen niet wachten om weer uit eten te gaan en weekendjes weg te boeken. Wij willen klaar zijn voor deze grote drukte en dat betekent dat we genoeg goede collega’s willen opleiden en behouden.”

Personeelstekorten

Vóór corona had de horeca al te maken met personeelstekorten. Het aantal afgestudeerde horecastudenten blijft al jaren achter bij de vraag. “Daarom werken we nu onder andere samen met SVO. Zo krijgen wij enthousiaste studenten binnen, die we samen met SVO opleiden tot toekomstige medewerkers. We zijn heel blij met studenten van de mbo 2-opleiding. Dit zijn de aanpakkers, de mensen die de gastvrijheid in onze restaurants bepalen. Zij zijn voor ons onmisbaar.”

Stageplaatsen bij vijf Van der Valk-hotels

De opleiding Medewerker food & hospitality wordt vanaf komend schooljaar nieuw gegeven op de SVO-locaties in Groningen, Heerhugowaard en Eindhoven. Studenten kunnen stage lopen bij de Van der Valk-hotels in Volendam, Hoorn, Groningen-Hoogkerk, Drachten en Stein-Urmond. Van der Valk en SVO maken een selectie uit de aanmeldingen en doen samen de intake.

Van der Valk zet SVO-studenten in op de afdeling live cooking en in de bediening. Studenten worden opgeleid tot allround medewerkers en krijgen de kans om zoveel mogelijk te leren. Wat ze op school leren, kunnen ze meteen toepassen in de praktijk.

 

Artikel delen