10 originele terrasconcepten

10 originele terrasconcepten

Originaliteit op het terras kan leiden tot meer omzet. Waar gebeurt dit al succesvol? Laat u inspireren en maak een rondje langs deze terrassen! Bekijk foto's van alle concepten onder dit bericht. Dit artikel verscheen onlangs in Scoops, de nieuwsbrief van de Horecava.

​Tekst: Iris Kranenburg

1. Pesca in Amsterdam
Sven Sallaerts en Jos de Jong, eigenaren van visrestaurant Pesca in Amsterdam, organiseerden vorige zomer meerdere keren succesvol  een movie night op hun rooftop, die normaal gesproken niet in gebruik is als terras. Mensen konden vooraf stemmen welke film zij wilden zien en kochten vervolgens een ticket waarbij eten en drinken inbegrepen zaten. De avonden sloegen zo aan dat ook dit jaar weer movie nights op het programma staan. 

2. Brouwerij De Eeuwige Jeugd in Amsterdam (nog te openen)
De brouwers van De Eeuwige Jeugd openen dit jaar na een succesvolle crowdfundings-actie een horecazaak in Amsterdam-Oost, op de plek waar voorheen Spargo zat. Het terras willen ze voorzien van boomhutten, hangmatten en zelfs een apenkooiruimte. De gast moet er volgens de brouwers ‘kunnen ontsnappen aan de zwaarte van het leven’. Waarom dit terras (waarschijnlijk) gaat werken? De populariteit van entertainment in spelvorm is momenteel enorm in de horeca!

3. DÂK in Rotterdam
Dat de populariteit van spel inderdaad groot is, weet Fense Berkhof ook. Hij is één van de oprichters van DÂK, dat vier zomers lang te vinden was een Rotterdamse parkeergarage. Ondanks dat het vorig jaar geen doorgang kon vinden, laat Berkhof weten dat het concept dit jaar waarschijnlijk wél doorgaat. Op dit terras, al noemt hij het liever een stadspark, zijn de tafeltennistafels, jeu-de-boulesbanen en hoepels een schot in de roos onder (volwassen) gasten. 

4. DeDAKKAS in Haarlem
Op een parkeergarage in Haarlem openden Dennis de Waart en Jeroen Spek vorig jaar DeDAKKAS. Het terras van bijna 350 vierkante meter (!) biedt niet alleen prachtig uitzicht over de stad, de twee hebben er ook mooie plannen voor. Zo zamelen ze in de spoelkeuken organisch afval apart in om te worden gecomposteerd in de moestuin. In de nabije toekomst komt er zelfs een composteermachine op het dakterras. De compost kan goed gebruikt worden om de moestuin te voorzien van extra voedingsstoffen. Afgelopen jaar won DeDAKKAS tijdens de Entree Awards de prijs voor Best Dare Davil. 

5. Bleyenberg in Den Haag
Wat doet u voor mensen die geen tijd hebben voor een terrasbezoek, maar wel iets willen eten of drinken? Bij Bleyenberg in Den Haag (te vinden in het oude Kwantum-gebouw) kun kunnen mensen voor koffies en sappen dan terecht bij de ‘coffee bike through’. Het luik waar de gast zijn bestelling kan doorgeven is aan de buitenzijde naast de ingang gerealiseerd. Het idee sluit naadloos aan op de stijgende populariteit van de to go-markt.

6. The Avocdo Show Boutique in Amsterdam
Ron Simpson en Julien Zaal spelen ook in op de groei van de to go-markt. Zij openden onlangs The Avocado Show Boutique in Amsterdam-Zuid. Het zaakje bevat een terras met plek voor vijftien gasten. Zit dit vol? Geen nood! Mensen kunnen bestellen in de to-go-outlet op het terras en de gerechten vervolgens elders nuttigen.  

7. Keilecafé in Rotterdam
Een permanent festival. Dat is de beste omschrijving van het bijzondere Keilecafé, van Merlijn Amaro, Ruben Leufkens en Daniël Verschoor, in Rotterdam. Gasten vinden er live-muziek, comfort food van chefs die buiten koken en een relaxte festivalsfeer. Keilecafé is alleen open bij mooi weer.

8. Down Town Gourmet Market in Eindhoven
Zo’n 10% van de terrasgasten van foodhal Down Town Gourmet Market in Eindhoven  geeft zijn bestelling door via een app. Bedrijfsleider Kevin van Eerd: “Gasten scannen de QR-code op tafel, bestellen digitaal en rekenen direct af. De bestelling wordt vervolgens door ons aan tafel gebracht. Een handige manier om de snelheid op de werkvloer erin te houden en gasten die de app gebruiken zien in één oogopslag het assortiment van alle foodhal-ondernemers. Hierdoor bestellen zij meer dan bij een werknemer die aan tafel komt. Ten slotte hoeven zij hun tafel niet te verlaten - met de kans dat die daarna bezet is door andere gasten - of te wachten op bediening.” Down Town Gourmet Market won de prijs voor Best Hospitality Concept bij de Entree Awards 2017.

9. HOPP in Amsterdam
Natuurlijk komen gasten op uw terras voor een lekker drankje en om te genieten van de zon. Maar steeds vaker komen ze óók af op georganiseerde evenementen op het terras. Zo organiseerde HOPP, te vinden op de achtste etage van Hotel Casa in Amsterdam, vorig jaar onder andere dakterrasfestival ROEF en brunches. Het toont aan dat events extra gasten kunnen trekken.

10. De Wagenische Berg in Wageningen
Buitenkeukens zijn een echt belevingselement voor gasten. Bij De Wageningsche Berg in Wageningen, onderdeel van het Fletcher-concert springt de buitenkeuken absoluut in het oog. Bij mooi weer koken hier maar liefst 3 koks!  

Artikel delen