Tijdens de finale van Chefs and Shakers 2025, op maandag 23 juni in ’t Ganzennest in Rijswijk, is THE BAR uit Bergen op Zoom uitgeroepen tot winnaar. Het winnende duo wist de vakjury te overtuigen met een gelaagde en creatieve food & cocktail pairing, geïnspireerd op de Filipijnse keuken.
Foto's: Albert van Beeck Calkoen / Chefs and Shakers 2025
De jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door Don Papa Rum, draait om de synergie tussen keuken en bar. Elk team bestaat uit een chef en een bartender, die samen een combinatie van een streetfoodgerecht en bijpassende cocktail presenteren. De uitdaging van dit jaar: een eerbetoon aan de Filipijnen, zowel in smaak als in verhaal.
THE BAR sprong eruit met een stoofpot van kreeft, gamba’s, rivierkreeftjes en een saus op basis van ube, een paars knolgewas dat vaak in de Filipijnse keuken wordt gebruikt. “We moesten improviseren nadat we op het laatste moment hoorden dat elektrische apparatuur niet was toegestaan”, aldus het team. De bijpassende cocktail, volledig op basis van Filipijnse ingrediënten, en de doordachte presentatie – inclusief geurdoekjes met Don Papa-aroma en thematische muziek – maakten de totaalbeleving compleet.
De vakjury, bestaande uit onder meer sterrenchef Soenil Bahadoer en Don Papa’s Global Brand Ambassador Aaron Goodall, prees de creativiteit, technische uitvoering en het culturele verhaal achter de creatie van THE BAR.
*Tekst gaat verder onder de afbeelding in het grijze kader.