Tilburgse horecaondernemer Jaap van Ham over het EK: ‘Zelfs bij Oekraïne-Roemenië zat het vol’

Tilburgse horecaondernemer Jaap van Ham over het EK: ‘Zelfs bij Oekraïne-Roemenië zat het vol’

Het EK voetbal is begonnen, hoe gaan horecaondernemers hiermee om? Entree Magazine sprak met horecaondernemer Jaap van Ham. Hij streamt het EK voetbal in drie van zijn zaken: Café Polly Maggoo, Café Bakker en Papa Jim Sportsbar in Tilburg. Bij Café Polly Maggoo draaide hij vrijdag een dubbele omzet. "Mannen krijgen stress als ze voetbal kijken, met als gevolg dat ze harder doordrinken."  

Tekst: Nadine Muijt

Hoe hebben jullie de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal ervaren?

“Verschillend. Papa Jim Sportbar zat vorige week zondag rammetje-vol. Hier zenden we alle wedstrijden van het EK uit. Mensen weten ons te vinden. Zelfs afgelopen maandagmiddag, toen we de wedstrijd van Oekraïne tegen Roemenië uitzonden, zat het vol. In de andere zaken bleef de drukte nog uit. Bij Café Bakker was het zondag gezellig, maar het was niet afgeladen vol. Ook bij Café Polly Maggoo viel de opkomst tegen. Aanstaande vrijdagavond tegen Frankrijk hebben we dit goedgemaakt. Voor zo'n wedstrijd rent iedereen de stad in.”

Hoe maak je het aantrekkelijk voor voetbalfans?

“Kijkcomfort is belangrijk. Dit betekent genoeg schermen door de hele zaak. Bij Papa Jim Sportsbar zenden we het EK uit op dertig schermen. Zelfs op de toiletten hangen tv-schermen. Daarnaast is de rol van muziek en lampen groot. Hiermee creëer je sfeer, al voor het eerste fluitsignaal. Gasten moeten zin krijgen in de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd luid het commentaar over de speakers.

'Zelfs op de toiletten hangen tv-schermen'

Wordt er gescoord? Dan wordt dat gevierd met het nummer ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes. Ook in de rust en na de wedstrijd draaien we de volumeknop van de muziek flink open. Winst of verlies, het maakt niks uit: ik wil feest in de tent. Het nummer Always Look On The Bright Side Of Life is een no-go in mijn zaken. Dan rennen gasten huilend naar huis. Ik wil feestmuziek. Alleen dan blijft het nog urenlang gezellig.”

*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Jaap van Ham_Papa Jim Sportsbar
Jaap van Ham en Papa Jim Sportsbar

Vrijdagavond speelde Nederland weer. Hoe verliep dat?

“Vrijdagavond hebben we bij Café Polly Maggoo een dubbele omzet gedraaid. Café Polly Maggoo is een uitgaanscafé. Normaal zitten we pas rond half twaalf ’s avonds vol, vrijdag zaten we om acht uur al vol. De doelgroep van 18 tot 30 jaar wist zijn weg naar de stad te vinden en waren oranje gekleed natuurlijk.

60 tot 70% van onze gasten tijdens het EK zijn mannen. Mannen krijgen stress als ze voetbal kijken, met als gevolg dat ze harder doordrinken. Het volume gaat omhoog. De meeste gasten drinken bier. Dat is de hardloper op zo’n avond. Om de vraag bij te benen hebben we bij Café Polly Maggoo en Café Bakker ook een buitenbar, zetten we 25% meer personeel in en werken we met plastic bekers en pitchers.”

*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Papa Jim Sportsbar Tilburg_EK_2 Papa Jim Sportsbar Tilburg_EK

Forse verlaging uitzendrechten

Na overleg met Videma hebben de NOS en NPO besloten om de vergoedingen voor het EK 2024 aanzienlijk te verlagen. Dit besluit kwam na de commotie over de hoge kosten die horecaondernemers moesten betalen voor het vertonen van het EK voetbal op grote schermen. De herziene tarieven zijn vastgesteld op het niveau van 2014, aangepast voor de jaarlijkse prijsstijgingen van de afgelopen tien jaar. Dit leidt tot een vermindering van meer dan 75% op de huidige evenemententarieven. Specifiek zullen ondernemers in plaats van 3 euro per verwachte bezoeker, nu ongeveer 75 cent betalen. De nieuwe tarieven zijn geldig gedurende het hele EK en worden met terugwerkende kracht toegepast. Ondernemers, bedrijven en instellingen die al een licentie hebben gekocht, zullen een compensatie ontvangen.


Met welke regels en richtlijnen moet je rekening houden?

“Het is voor de Tilburgse horeca toegestaan om tv-schermen te plaatsen op terrassen, maar er zijn wel richtlijnen met betrekking tot de grootte van de schermen. Ook moeten we ervoor zorgen dat de televisieschermen gericht zijn op het terras, zodat er vanaf de openbare weg niet kan worden meegekeken. Dit is een regel vanuit Videma.

We mogen versterkt muziek op ons terras, maar niet eerder dan een uur voor aanvang van een wedstrijd en binnen een uur na het einde van de wedstrijd moet het geluid weer zacht. Voor dit laatste hebben we een ontheffing aangevraagd. Bij Café Bakker en Café Polly Maggoo mogen we langer door. Deze zaken zitten in een straatje, genaamd de Heuvel, met een stuk of twintig andere horecazaken. We hebben met die andere horeca gezamenlijk geluid. Zo lopen de uitzendingen op elk terras tegelijk en klinkt het commentaar overal hetzelfde. Dat zorgt voor sfeer in de hele straat.”

*Bekijk onder de afbeeldingen van Café Bakker in Tilburg een video van Papa Jim Sportsbar. 

EK_Jaap van Ham_Café Bakker EK_Jaap van Ham_Café Bakker_1

WK Voetbal 2022

Zo ging het er twee jaar geleden aan toe in Papa Jim Sportsbar in Tilburg toen Wout Weghorst de gelijkmaker scoorde in de WK-kwartfinale tegen Argentinië.

EK Polly Maggoo en Café Bakker
De straat waar Café Bakker en Café Polly Maggoo te vinden zijn
Artikel delen