Werknemer ziek op vakantieadres, wat nu?

Werknemer ziek op vakantieadres, wat nu?

Wat kun je doen als je medewerker zich ziek meldt vanaf zijn of haar vakantieadres? En hoe zit dat als hij ziek wordt in een land waar code geel of oranje geldt? KHN geeft wat handige tips.

 

* Wordt je medewerker ziek op vakantie? Dan kan de bedrijfsarts niet controleren of hij ziek is en recht heel op doorbetaling van loon. Daarom zijn er ‘controlevoorschriften’ opgenomen in de horeca-cao. Stel je medewerker daarvan op de hoogte!

*Om te beginnen moet je medewerker een duidelijk leesbare medische verklaring overleggen van een geraadpleegde arts of controleorgaan in het vakantieland.

*Ook moet de medewerker moet laten weten waar hij verblijft en op welke manier hij bereikbaar is.

*Zodra je medewerker in staat is om te reizen, moet hij of zij terugkeren naar Nederland (als de geplande vakantieperiode is verstreken).

*Bij terugkomst moet de medewerker zich direct melden bij de arbo-arts voor controle.

*Houdt je medewerker zich niet aan de regels, dan kun je sancties opleggen, zoals opschorting van de wettelijke loondoorbetaling.

*Let op: wordt je werknemer ziek in een land waar code geel of oranje geldt? Ook dan is ziek gewoon ziek, ondanks het risico dat hij genomen heeft.

*Maar moet je werknemer (na een reis naar een code geel of oranje land) uit voorzorg in quarantaine (terwijl hij niet ziek is) en kan hij daardoor niet werken? Dan ben je geen loon verschuldigd.

Artikel delen