Tijdens Gastvrij Rotterdam reikte We’re Smart zijn jaarlijkse Future Awards uit. Deze prestigieuze prijzen worden toegekend aan bedrijven en organisaties die uitpakken met baanbrekende voedingsproducten, -innovaties of -projecten voor een duurzamere toekomst. Entree kreeg o.a. de titel van beste mediaplatform voor de horeca, Spoony won de speciale toekomstprijs van het jaar en BeetZ Europe kreeg de prijs voor innovatie van het jaar.
Foto: Spoony team
De Belgische milieu-econoom Pamela Peeters werd uitgeroepen tot persoon van het jaar. Haar boek "Eco Hero" en de bijbehorende jeugdstrip inspireren wereldwijd jong en oud om duurzamer te leven. Daarnaast won het Nederlandse bedrijf BeetZ Europe, dat gedroogde bieten produceert, de prijs voor innovatie van het jaar. Deze bieten worden gepekeld, gegaard en afgehangen, door middel van de dry-aged techniek. En zo wordt een nieuwe, duurzame en smaakvolle toevoeging aan de keuken geïntroduceerd. Het jaarlijkse groene gastronomiecongres Vestial uit Almeria is project van het jaar.
Ook op het gebied van communicatie en media werden er prijzen uitgereikt. De Italiaanse podcast "The Green Spoon Podcast" won de prijs voor communicatie van het jaar, terwijl het Nederlandse Entree Magazine bekroond werd als beste mediaplatform voor de horeca. Deze media spelen een belangrijke rol in het informeren en inspireren van een breed publiek over duurzame voeding.
Op productniveau waren er eveneens indrukwekkende winnaars. Het Spaanse bedrijf Beyond Seeds ontwikkelde BINU, een nieuwe unieke groente, die de prijs voor product van het jaar in de wacht sleepte. Daarnaast won het Nederlandse initiatief Spoony, dat pakketjes vol groenteplezier voor kinderen aanbiedt, de speciale toekomstprijs van het jaar.
Restaurant De Vijf Seizoenen uit België won de finale van We’re Smart 100% Pure Plant-wedstrijd 'The Green Chef’s Hat 2024' Rotterdam. Volgens de jury, de keukenjury van de Gastronomische Gilde van Nederland en juryvoorzitter Frank Fol waren de vijf gerechten die chefs Jonas en Laurence Haegemans voorschotelden erg sterk in zowel eenvoud als in smaak. Ze waren ook over heel de lijn het meest consistente team.
De uitreiking van deze prijzen markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de duurzame gastronomie. Het toont aan dat er een groeiende bewustwording is voor de impact van ons voedsel op het milieu en dat er steeds meer innovatieve oplossingen worden ontwikkeld.
De avond werd kracht bijgezet door een uniek zesgangenmenu, bereid door drie van 's werelds beste groentechefs: Xavier Pellicer (Healthy Kitchen, Spanje), René Mathieu (La Distillerie, Luxemburg) en Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel, Nederland). Van der Staak, die vorig jaar voor de tweede keer op rij de eerste plaats behaalde in de We’re Smart Top 100, werd tijdens de ceremonie om die reden gekroond tot 'Untouchable'.