Drie toonaangevende horecabedrijven maken kans op de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026. Grand Hotel Huis ter Duin, Kasteel Kerckebosch en Ron Gastrobar zijn geselecteerd als finalisten op basis van hun sterke opleidingsstructuur, betrokken begeleiding en aandacht voor welzijn en duurzaamheid. De winnaar wordt in januari bekendgemaakt tijdens de Horecava.
De commissie van deze wedstrijd bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, De Horecabond, de MBO Raad en oud-winnaars zoals Restaurant Het Noorden van Aalten en NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst.
De tien hoogst scorende leerbedrijven zijn de afgelopen weken bezocht door een vakjury. Tijdens deze bedrijfsbezoeken werd onder meer gekeken naar de opleidingsvisie, het leerklimaat en de manier waarop leren en werken zijn geïntegreerd. Op basis van een scorelijst stelde de jury de drie finalisten vast.
Volgens SVH-directeur Ricardo Eshuis laat deze editie opnieuw zien dat details het verschil maken. Vier bedrijven haalden de maximale score, één bedrijf zat daar twee punten onder. De topbedrijven onderscheiden zich door een duidelijke opleidingsstructuur, individuele begeleiding en samenwerking met onderwijsinstellingen. Daarnaast is er toenemende aandacht voor het welzijn van medewerkers en studenten, onder meer via welzijnsprogramma’s, externe coaching en een integrale aanpak van personeelsbeleid.
Ron Gastrobar en Grand Hotel Huis ter Duin stonden vorig jaar ook in de top 3 en hebben hun aanpak sindsdien verder verbeterd. Zij namen juryfeedback ter harte en investeerden onder andere in het opleidingsplan en de begeleiding van leerlingen. In die zin is het enerzijds logisch dat zij weer in de top 3 staan, maar is het anderzijds gewoon heel knap.
Duurzaamheid speelt eveneens een grotere rol. Verschillende leerbedrijven zetten in op het tegengaan van voedselverspilling, bijvoorbeeld door het verwerken van hele dieren. Restaurant Hotel Merlet in Schoorl, dat net buiten de top 3 viel, verwerkt wilde gans volledig en gebruikt dit als leermoment voor zowel keuken- als bedieningspersoneel.
Van de bedrijven die buiten de top 3 zijn geëindigd vallen twee letterlijk op een paar punten erbuiten en ging het om minimale details: Restaurant Hotel Merlet Schoorl en Hotel & Wellness Zuiver in Amsterdam. De top 10 bestaat verder uit:
Op 10 december bezoekt de voltallige wedstrijdcommissie de drie finalisten opnieuw. De winnaars van zowel Beste Leerbedrijf als Beste Leermeester worden bekendgemaakt tijdens de Horecava in 2026.
De verkiezing, georganiseerd door SVH namens de horecabranche, heeft als doel de kwaliteit van praktijkleren in de horeca te verbeteren en leerbedrijven te stimuleren zich verder te ontwikkelen. In totaal werden dit jaar zo’n vijftig bedrijven genomineerd.
De rol van een goede leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2025/2026. De leermeesters kwamen in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor de leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt.
De top 3 Beste Leermeester Horeca wordt volgende week bekendgemaakt.