Anne Marie Nijhoff wint Gastvrijheidsprijs

Anne Marie Nijhoff wint Gastvrijheidsprijs

Anne Marie Nijhoff (25) van restaurant La Provence* in Driebergen is de winnaar van de negentiende editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 en mag zich de beste jonge gastvrouw van Nederland noemen. De uitreiking vond dit jaar digitaal plaats, tegelijkertijd met de lancering van Lekker500 2021.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsNa een spannende theoriedag met negentien kandidaten die door de strenge voorselectie kwamen, bestaande uit een theorietest over gastheerschap en warenkennis, ging een selectie van tien kandidaten door naar de volgende ronde. Deze finalisten werden door de vakjury bezocht in het restaurant waar zij werkzaam zijn en zij moesten zich daarnaast tijdens de finaledag op het ROC Mondriaan in Den Haag van hun beste kant laten zien. De 25-jarige Anne Marie behaalde op alle vlakken de hoogste score en laat hiermee de overige jonge horecatalenten achter zich. Zij ging niet alleen met deze titel naar huis, maar ontving ook de wisseltrofee, een fles Hennessy Paradis en een geldprijs van €2.500. Verder mag zij een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet.

Hoog niveau

Juryvoorzitter Edwin Raben: “Het niveau en de ambitie waren hoger dan vorig jaar en vooral de dames presteerden deze editie buitengewoon goed. De wil om te winnen was dit jaar groter, maar de sfeer onder de kandidaten bleef vriendschappelijk. We mogen als Nationale Horeca trots zijn op dit sterke deelnemersveld.”

De 10 finalisten op rij

1. Anne Marie Nijhoff - La Provence, Driebergen
2. Esmee Timmer – Onder de Linden, Aduard
3. Jennifer Takkenberg - Vigor, Vught
4. Jasper de Jong – De Treeswijkhoeve, Waalre (wildcard Alliance Gastronomique)
5. Lisette Fredriks - Os en Peper by Ard, Zwolle
6. Daphne van den Hoven – Olivijn, Haarlem (wildcard Les Patrons Cuisiniers)
7. Paul Geerts - Ratatouille Food & Wine, Haarlem
8. Stijn de Boer - Sukade, Meppel
9. Anjun Chen – Renao, Arnhem (wildcard Fine Eastern Restaurants)
10. Julius Wever – Fris, Haarlem (wildcard Jeunes Restaurateurs)

Digitale uitreiking

Als gevolg van de coronacrisis werd de uitreiking dit jaar anders georganiseerd dan voorgaande jaren. Anne Marie werd bekroond met deze felbegeerde titel tijdens de digitale uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 en de lancering van restaurantgids Lekker500 editie 2021. De uitreiking vond digitaal plaats, waarbij de winnaar live op thuislocatie werd verrast met de prijs door presentator Winston Gerschtanowitz die speciaal is afgereisd naar Driebergen. Anne Marie: “Dit is de tweede keer dat ik meedeed aan deze wedstrijd. Tijdens het proces heb ik enorm veel geleerd. Ik kijk ernaar uit om deze prestigieuze titel aankomend jaar te vertegenwoordigen en roep iedereen op om zich in te schrijven voor de volgende editie, omdat de kennis en contacten zo waardevol zijn. Laten we hopen dat we ons vak weer snel mogen uitoefenen.”

De juryleden

De vakjury onder leiding van top-sommelier en wijndocent Edwin Raben bestond dit jaar uit Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist Willem Kool van De Telegraaf; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter Stichting Samenwerking Gastronomische 4 Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef - Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten oud-winnaars Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018), Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig voorzitter Alliance Gastronomique Marc van Gulick in de jury. Dit jaar is general manager van Famous Flavours Lex Gasseling als jurylid aan het team toegevoegd. 

Oud-winnaar

Tim Wellenberg, winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 en dit jaar jurylid, kijkt positief terug op de titel die hij vorig jaar behaalde. “Het is dé wedstrijd waar je als jong talent je kennis en vaardigheden kan meten zodat je weet waar je staat. En door onder meer de masterclasses doe je ook kennis op. De media-aandacht als je de prijs wint is ongekend en is niet alleen voor jezelf fantastisch, maar straalt ook af op je werkgever.”

Over de prijs

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (tezamen de G4) samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging. Dit jaar sluit Lekker500 zich wederom aan als mediapartner.

Artikel delen