Wouter Verkerk over de horeca in 2024: 'Vast personeel, maar flexibele bedrijfsvoering'

Wouter Verkerk over de horeca in 2024: 'Vast personeel, maar flexibele bedrijfsvoering'

 

Horeca-adviseur Wouter Verkerk schrijft in 2024 elke maand een column voor Entree Magazine is daarmee een nieuwe columnist. Dit is zijn eerste bijdrage. "Flexibele openingstijden, flexibele prijzen, flexibele assortimenten, flexibele capaciteit, flexibele service en zelfs flexibele concepten. Ik zie dat in 2024 veel horecabedrijven allerlei aspecten flexibel maken. Behalve personeel: dat gaat juist van flexibel naar vast."

  

Tekst: Wouter Verkerk

Flexibel personeel


Flexibel personeel was het toverwoord sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw. Horeca-uitzendbureaus schoten als paddenstoelen uit de grond, en duizenden studenten, hotelschoolleerlingen en volwassenen met wat extra tijd sprongen bij. Horecabedrijven met miljoenen guldens omzet per jaar hadden soms niet meer dan drie vaste medewerkers in dienst, de rest was flex.

Heerlijk! Alleen betalen als je ze nodig hebt. En als er regen was voorspeld en toch de zon ineens ging schijnen? Nou, dan stuurde je die acht medewerkers garderobe toch gewoon weer naar huis?! Heerlijk flex! Of andersom, op die terrasdag die in het water viel? Gewoon je mensen afbellen! En hoe die medewerkers aan het einde van de maand rond moesten komen? Dat was niet jou probleem.

Omslag naar flex

Nu de wereld er ineens helemaal anders uit is komen te zien en personeel niet meer vanzelfsprekend is, merk je aan alles dat dit model niet langer houdbaar is, laat staan duurzaam. Dat medewerkers naar huis sturen aan alle kanten verkeerd voelt, omdat je juist zo hard moest vechten om ze aan je te binden en ze amper te vinden zijn.

Dus wat zien we nu gebeuren? In plaats van ‘alles vast en het personeel flex’ zien we op steeds meer plekken het omgekeerde ontstaan. Personeel is het vaste gegeven dat er op zoveel mogelijk momenten is, en om de drukte wat meer te reguleren worden alle andere onderdelen flex.

Flexibele openingstijden, flexibele prijzen, flexibele assortimenten, flexibele capaciteit, flexibele service en zelfs flexibele concepten. 2024 is het jaar van de omslag naar flex. Niet van personeel, maar van alle andere dingen!
Artikel delen