Zuiniger vaatwassen? Dat kan met deze 7 tips

Zanussi voorlader

Zuiniger vaatwassen? Dat kan met deze 7 tips

Door de hogere energiekosten en het huidige personeelstekort is een efficiënte, energiezuinige spoelkeuken nóg belangrijker geworden. Daarom: 7 tips die je in de spoelkeuken helpen besparen op energie en tijd.

Tip 1: Kies voor een energiezuinige vaatwasser

Heb je een oude energieslurpende horeca vaatwasser in je keuken staan? Overweeg dan om deze te vervangen door een energiezuinige variant. Denk bijvoorbeeld aan een dubbelwandig geïsoleerde machine, zoals het type Zanussi ZLAI3, die de warmte beter vasthoudt en – bijkomend voordeel – minder lawaai maakt. Ook ideaal zijn doorschuifmachines met warmteterugwinning. Het spoelwater wordt hierbij gedeeltelijk voorverwarmd. Een Zanussi ZHT8IELG is zo’n zuinige doorschuifmachine, die slechts twee liter water per spoelbeurt gebruikt en een geïsoleerde bovenkap heeft.

Tip 2: Spoel de vaat voor

Per spoelbeurt wordt al snel vier tot zes liter water per korf gebruikt. Een waterbesparende voorspoeldouche helpt om water te besparen. Nog beter: laat een machine het vuile werk doen, met een speciale voorspoelmachine, of een gekoppelde doorschuifvaartwasser waarbij de eerste machine als voorspoelmachine wordt ingesteld. Dit scheelt handmatig spoelwerk en dus personeelskosten.

Tip 3: Gebruik een zeepdoseerunit

Door het aanschaffen van een zeepdoseerunit valt ook te besparen. Door de juiste dosis te gebruiken, gaat het vaatwasmiddel langer mee. Een zeepdoseerunit kan zijn ingebouwd in de machine, maar ook los worden bevestigd.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Zanussi-Voorlader
Zanussi Voorlader

Tip 4: Kies een osmose-installatie

Poleren is duur, want dit is erg arbeidsintensief. Met een omgekeerde osmose-installatie worden alle onzuiverheden die aanslag veroorzaken weggezuiverd. Het resultaat: een streeploze vaat waarbij handmatig poleren niet meer nodig is, wat een flinke tijdswinst oplevert.

Tip 5: Gebruik een waterontharder

Kalk zorgt voor een veel hoger energieverbruik, doordat het warmte isoleert. Het kost de vaatwasser dus meer moeite om het water goed te verwarmen. Een waterontharder haalt kalk uit het water, wat onnodig energieverbruik voorkomt en de levensduur van de machine verlengt.

Tip 6: Zorg voor een volle vaatwasser

Een halflege machine gebruikt net zoveel stroom als een volle machine. Laat dus geen halflege machine draaien. Let er wel op dat etensresten niet opdrogen, want anders zijn er evengoed extra wascycli nodig.

Tip 7: Zet de vaatwasser uit wanneer je hem niet gebruikt

Wordt de vaatwasser niet continu gebruikt? Laat hem dan niet aanstaan om onnodig energieverbruik te voorkomen. Let op: ook in standby-modus gebruikt de machine stroom. Vergeet daarna ook niet de afzuiging uit te zetten. Vergeet daarna niet de eventueel aanwezige afzuiging uit te zetten.

Artikel delen