Patrick van Aller: "Bereid 1,5-meter nú voor"
Branchenieuws

Patrick van Aller: "Bereid 1,5-meter nú voor"

Wie gaan de overheid en KHN adviseren over de toekomstige 1,5-meter-horeca? Patrick van Aller, eigenaar van gastropub Van Kinsbergen (Den Haag) doet een belangrijke oproep aan KHN. “Laat ons, horecaondernemers, meedenken en -bepalen in ons toekomstig bestaan!”

 

Jij wordt gek van alle speculaties over de 1,5-meter-horeca…

“De aannames rond de 1,5-meter-horeca zijn een probleem. Iedereen roept wat, maar niemand weet wat. Er wordt al weken op meerdere horecaforums druk gespeculeerd over de 1,5-meter-horeca en krantenkoppen met ‘de nieuwe standaard’ geven mij hartkloppingen. Wat ik bijvoorbeeld lees: gasten kunnen straks alleen nog maar bestellen via QR-codes, gasten pakken hun gerecht straks van een trolley en brengen hun eigen spullen naar de spoelkeuken, er is beveiliging nodig bij de deur, etc. Het zorgt voor onrust.”

“Opvallend: KHN heeft nog geen rol gepakt om de rust te bewaren. Zelf heb ik meerdere keren aangegeven dat we moeten praten over die 1,5 meter en het niet alleen over de personeelskosten en die 4000 euro moeten hebben. Vergeet niet dat hotels gewoon open zijn en als die pas eind april horen hoe zij de volgende morgen het ontbijt mogen serveren, dan is het te laat. We moeten vooruit kijken! KHN geeft aan dit nog geen prioriteit te vinden."

Wat zou er moeten gebeuren?

“We moeten oppassen dat mensen zonder horecazaak, zoals beleidsmakers en designers, niet gaan bepalen hoe wij onze zaak, in welke sfeer en tegen welke kosten, moeten exploiteren. Ik ben nog niet gebeld voor een denktank, wie wel? Ik ken genoeg ondernemers die er bovenop zitten. Ondernemers die dagelijks dubbele zitting draaiden, geen giga-zaken hebben en alles zelf doen, inclusief het interieur. Laat ons meedenken!  Wij zijn horeca, laat ons denken en meebepalen in ons toekomstig bestaan.”  

“Ik vind dat KHN nu alvast voorzichtige kaders moet aangeven: is het echt 1,5 meter of is een scherm tussen twee tafels genoeg? Of tellen we het maximaal aantal mensen in de zaak, zonder die 1,5 meter? Van dit laatste ben ik zelf voorstander: bewuste horeca met een bepaald aantal gasten per m2. Verder: is het de moeite waard om alles aan te passen of is er een mogelijkheid om te wachten op het oude normaal? En wat als personeel niet wil werken vanwege risico’s met betrekking tot die niet uitvoerbare 1,5 meter? Is die 1,5 meter ook leidend voor hen of vooral voor de gast? En misschien kan KHN pleiten voor een btw-vrije hygiënetaks per persoon voor de ondernemer, om alle opgelegde wijzingen voor een bedrijf tegemoet te komen.”

Wat zijn volgens jou de gevolgen van deze verandering?

“Als de 1,5-meter-economie de nieuwe standaard is voor dit hele jaar en wellicht nog een paar maanden in 2021, zal personeel door UWV aangevuld moeten worden. Daarnaast zal het ontslagrecht versoepeld moeten worden, vastgoed en andere vaste lasten moeten opnieuw gecalculeerd worden en de overheid moet blijvende hulp bieden rondom omzetverlies. Anders hebben we straks alleen nog maar hit-en-run-zaken en hippe take away’s. Waar moet je dan heen als je vriendin het uitmaakt, waar ontmoet jij jouw vriendin überhaupt? En waar ga je heen als je gewoon niet thuis wil zijn? Horeca is niet alleen eten en drinken. Het is weg zijn, opgaan in de massa, ontmoeten, energie krijgen.”

 

Gaat het goedkomen, denk je?

“Ook met minder omzet kun je goed resultaat maken. Vroeger was alles beter, maar als de overheid en KHN het voor elkaar krijgen dat vaste lasten minder worden, verhuurders verplicht moeten aanpassen, btw-verhoging teruggedraaid wordt en één kwartaal btw kwijtgescholden wordt, zie ik met minder omzet een gezond resultaat tegemoet.”

“Maar nogmaals: vanuit een gezonde zaak opkijken tegen plotseling torenhoge schulden en een grote innovatieronde? Nee daar zie ik geen toekomst in. Bij ons in de zaak zijn de mensen die niet eten, maar blijven hangen, de aorta van de zaak. De buzz en dat geroezemoes, zullen er voorlopig niet meer zijn, maar was voor ons een van de succesfactoren. Hoe lang mogen we dit ingrediënt niet meer gebruiken? Twee á drie maanden oké, maar daarna willen we ons karakter terug. Daar kunnen we niet tegenop koken, mensen willen drukte en daar deel van uitmaken. Dat geeft die endorfine die we nodig hebben tijdens avondje uit.”

 

 

Gerelateerd nieuws