Rabobank: economie herstelt eerder dan verwacht; niet alle sectoren dit jaar al uit de problemen
Financiën

Rabobank: ‘Horeca herstelt minder snel’

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 3,8 procent en volgend jaar met 3,7 procent. Dat laat De Rabobank weten. “Maar niet alle Nederlandse sectoren zullen dit jaar herstellen en sommige zelfs volgend jaar ook nog niet, zoals de horeca.”

Foto's: Hans Guldemon (Haarlem) en Markt in Gouda

Raobank: ‘Horeca zal mondjesmaat groeien’

rabobank

Het bruto binnenlands product ligt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar alweer op het niveau van vóór de coronacrisis – dat is sneller dan in andere Europese landen. Dat schrijven economen en sectorspecialisten van Rabobank in een reeks vandaag gepubliceerde studies.
Maar verwacht wordt dat de horeca, de vervoersector en de overige zakelijke dienstverlening dit jaar nog maar mondjesmaat groeien na een flinke dip in 2020. “Deze sectoren zijn eind 2020 en begin 2021 getroffen door de tweede lockdown. Volledig herstel voor deze sectoren zal ook volgend jaar vermoedelijk uitblijven. Voornamelijk doordat het buitenlandse toerisme langzaam op gang komt. Dit heeft negatieve gevolgen voor de luchtvaart, die onderdeel is van de vervoerssector, en de reisbureaus die behoren tot de overige zakelijke dienstverlening.”

Rabobank: ‘Minder naar kantoor’

”Voor de horeca speelt ook mee dat mensen waarschijnlijk minder dan voor de coronacrisis naar kantoor zullen gaan, iets waar vooral de cateringbedrijven last van zullen hebben. Ook de zorg en het onderwijs zijn in 2020 geconfronteerd met een krimp, maar deze was beperkter dan in de horeca en bepaalde sectoren in de detailhandel. We verwachten dat deze sectoren pas in 2022 weer op het economische niveau van voor de coronacrisis zullen zitten.”

Verliezen goedmaken

Maar over het algemeen is de bank wel positief. Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie van RaboResearch. “We verwachten voor dit jaar een groei van 3,8 procent in plaats van de eerder verwachte 2,3 procent en voor volgend jaar 3,7 procent in plaats van 3,5 procent. Daarmee zou de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar de verliezen van de coronacrisis volledig hebben goedgemaakt. Dat is een kwartaal vroeger dan we eerder hadden voorzien. Voor 2022 verwachten we dat de economie weer terugkeert naar haar groeitempo van vóór de coronacrisis. Het sterke herstel in 2021 sijpelt echter ook door in hoge groeicijfer voor 2022.”