Horecatrend: opkomst van tiny hotels

Tags: hotel

Horecatrend: opkomst van tiny hotels

We zien steeds meer tiny hotels in Nederland. Denk aan de Vliegtuigsuite in Teuge, de drijvende Ecolodge in Dordrecht en het Crane Hotel Faralda in Amsterdam, maar ook aan het onlangs geopende Sweets Hotel in Amsterdam. Volgens ontwerper Roger Haan zijn ze een gat in de markt voor ondernemers. Bekijk foto’s van tiny hotels in Nederland onder dit bericht.

Wat is een tiny hotel precies? “Eigenlijk is het gewoon een minihuisje met alleen maar essentiële zaken. Leven zoals het bedoeld is, zonder overbodige ballast”, zegt Roger Haan. Hij is eigenaar van ontwerpbureau InterAlter, waarmee hij betrokken was bij onder andere Kaboom Hotel (Maastricht) en Qbic (Amsterdam). “Een bungalow is in feite ook een tiny hotel, net als een tot slaapplek omgebouwde ambulance of garage die worden verhuurd als hotelkamer. Veel faciliteiten van een regulier hotel ontbreken dan echter wel: er zijn geen lobby met receptie, f&b-outlets en rondlopend personeel." Wel zijn er bepaalde services zoals housekeeping, een ontbijtdienst en incheckapp. Ook bevinden tiny hotels zich vaak op unieke, bijzondere locaties.

Veel mogelijkheden
​In Nederland zien we dit soort projecten steeds vaker. Zo is het recent geopende Sweets Hotel in Amsterdam een voorbeeld van een grootschalig project, maar denk ook aan kleinschalige projecten, zoals het Crane Hotel Faralda in Amsterdam, de vuurtoren, reddingsboot en havenkraan in Harlingen, de Vliegtuigsuite in Teuge en de drijvende Ecolodge in Dordrecht. Een tiny hotel kan eigenlijk overal staan, volgens Haan. “Een tiny hotel hoog in de boomtoppen op de Veluwe, op een stukje verlaten Zeeuws strand of tegen de heuvels in Zuid-Limburg. Wie wil daar nou niet overnachten? Hoteliers zouden meer gebruik moeten maken van ons fenomenale landschap én van de opkomende vraag naar unieke slaapplekken.”

Grote investering
Haan ziet daarmee volop mogelijkheden voor zowel kleine ondernemers, die via subsidies en/of een crowdfundingsactie aan geld kunnen komen, als grote hotelmerken. Die laatste hebben volgens hem het budget om iets nieuws te laten bouwen waarmee ze gasten iets bijzonders kunnen bieden. “Het is immers wel een investering om aan alle inrichtingseisen, vooral op het gebied van veiligheid, van een volwaardige hotelkamer te voldoen."

Drempel verlagen
Hij vervolgt: " Daarnaast kunnen grote merken hun naam gebruiken. Voor veel mensen is het immers toch een stap om zoiets afwijkends te boeken. Als ze zien dat er een bekend hotel achter zit, verlaagt dat wellicht de drempel. Het kan dus een mooi marketinginstrument en verlengstuk van een hotel zijn."

Tiny houses
De benaming tiny hotel, komt voort uit de van oorsprong Amerikaanse beweging van tiny houses. Aanhangers hiervan bouwen erg kleine huisjes om in te wonen, meestal in een natuurlijke omgeving. Ze zijn vaak zelfvoorzienend, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen, regenwater en een composttoilet. Inmiddels zien we ook in Nederland diverse tiny-houseprojecten. Niet zo gek, want het is relatief goedkoop om zo’n huisje te (laten) bouwen en daarmee een goed alternatief voor starters op de woningmarkt.

Het volledige artikel over tiny hotels staat in de mei-editie van Entree.

Foto's Crane Hotel Faralda: Denise Keus
Foto's Sweets Hotel: Mirjam Bleeker

Artikel delen