Vakantiedagen en vakantietoeslag. KHN helpt!
Branchenieuws

Vakantiedagen en -toeslag. KHN helpt!

Hoe maak je afspraken over het opnemen van vakantiedagen en het uitbetalen van vakantietoeslag? KHN helpt je hierbij!

Bron: KHN

De Koninklijke Horeca Nederland heeft een modelbrief voor horecaondernemers opgesteld. Hierin geven zij een aantal opties. Je kunt deze modelbrief gebruiken en eventueel aanpassen om een eigen passend voorstel te formuleren.

Vakantietoeslag

De werknemer bouwt over een jaar twintig wettelijke vakantiedagen op en vijf bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantiedagen die in jaar van opbouw niet zijn opgenomen vervallen zes maanden daarna. Dat is wettelijk vastgelegd. Als er meer dan vijf bovenwettelijke dagen staan mag de werkgever die dagen aanwijzen, ook in deze coronaperiode. De vakantietoeslag wordt of maandelijks gelijk bij het loon uitbetaald of opgespaard tot mei of juni om als vakantietoeslag in mei of juni als bedrag ineens te worden uitbetaald over het afgelopen jaar. De werkgever kan en mag met zijn werknemers afspreken dat de vakantietoeslag in deze coronatijd niet ineens maar gespreid in termijnen wordt uitbetaald. Ook mag de werkgever afspraken maken over het inzetten/opnemen van vakantiedagen in deze coronatijd. Die afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd en ondertekend. Als partijen het daarover eens zijn mag dat.

Download modelbrief

Download hier de modelbrief. In deze brief staan mogelijkheden om je werknemer(s) een voorstel te doen voor het opnemen van vakantiedagen en/of het uitbetalen van vakantietoeslag.

Gerelateerd nieuws