Verlenging van de lockdown in vooruitzicht

Verlenging van de lockdown in vooruitzicht

Vanavond zullen premier Rutte en minister van volksgezondheid De Jonge het land wederom middels een persconferentie toespreken. In verschillende berichten wordt al gesproken over een coronalockdown verlenging van 2 a 3 weken die tijdens de persco wordt aangekondigd. Dit zal opnieuw een enorme klap voor onder andere de retailsector en horecaondernemers met zich meebrengen.

Is een verlenging onvermijdelijk?

Toch lijkt het onvermijdelijk dat het kabinet de huidige lockdown zal gaan verlengen. Hierin zou ons land, Duitsland en Frankrijk volgen in het oprekken van deze periode. Duitsland rekte zijn maatregelen eerder al op tot eind januari en Frankrijk zit tot ten minste half febru­ari op slot.

De voornaamste reden dat de lockdown verlengd zal worden is vanwege de trage afname van het aantal besmettingen en ziekenhuis opnames. Waar de trage afname precies aan ligt lijkt niet duidelijk. Om deze reden blijft het kabinet, op aanraden van het Outbreak Management Team (OMT), doorgaan op de huidige koers. Maar werkt de harde lockdown wel?

horeca vooruitzicht op verlenging lockdownDe gevolgen van de maatregelen die voor cafés en restaurants al sinds 14 oktober gelden zijn al enorm. Horeca, modewinkels, evenementenbranche en de reiswereld hebben onherstelbare schade opgelopen.

Reactie KHN vooruitzicht verlenging

Als de huidige lockdown verlengd moet worden betekent dat 'opnieuw een enorme klap voor horecaondernemers'. Met die opmerking reageert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op uitlatingen van RIVM-baas Jaap van Dissel. Ook winkeliersorganisatie INretail zegt dat elke week dat de lockdown langer duurt, de situatie nijpender wordt. Volgens KHN zal een eventuele verlenging van de coronamaatregelen ook ‘een enorme impact op het perspectief voor de gehele sector, toeleveranciers én gasten’ hebben.

Veel onrust in de sector

De horecabrancheorganisatie pleit al langer een beter perspectief voor de toekomst. ‘Perspectief is cruciaal; horecaondernemers moeten weten waar ze qua planning, personeel en inkoop rekening mee moeten houden. Deze continue ‘speculaties’ zorgen ook voor veel onrust in de sector’, aldus KHN.

Winkeliers en horeca-ondernemers zijn niet verrast door de verlenging van de lockdown, maar ze balen er wel van.

Zuur voor winkeliers

Winkeliersbranchevereniging INRetail noemt de verlenging van de lockdown een domper en zuur voor winkeliers. "Vooral omdat wij denken dat het veilig kan in winkels", zegt directeur Udo Delfgou. "Sommige winkeliers hebben begrip, maar er is ook veel onbegrip omdat wij niet denken dat winkelen onveilig is. Bovendien voelt het oneerlijk dat bepaalde winkels, die tegen niet-essentieel aanschurken, wel open mogen zijn."

Opnieuw sprake van een recessie

“Als deze lockdown tot medio februari wordt verlengd, ligt krimp voor de hand,” zegt econoom Nora Neuteboom van ABN Amro. In dat geval is opnieuw sprake van een coronarecessie, net als in de eerste helft van 2020, toen de maatregelen minder ver gingen dan nu.

Van een recessie is sprake als het bruto binnenlands product (bbp) twee kwartalen achter elkaar krimpt. In de laatste maanden van vorig jaar is de economie waarschijnlijk al geslonken door de strenge lockdown van medio december. En met een verlenging van de lockdown lijkt het jaar 2021 te beginnen met een valse start.

Op de hoogte blijven van nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!

Artikel delen