De zeven zonden van Freddy Tratlehner

De zeven zonden van Freddy Tratlehner

‘Ik lust alles, véél van alles’

Tekst Femke Wolthers 

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. De horeca kent vele verlokkingen. Aan welke van de zeven zonden maken wij ons schuldig? Deze keer in de biechtstoel: Freddy Tratlehner aka Vjèze Fur. Als rapper en zanger van De Jeugd van Tegenwoordig staat hij nog zo’n vijftig keer per jaar op het podium, maar hij laat zich ook met grote regelmaat van zijn culinaire kant zien.  

Lust

“Haha, ik lust alles! Nee, even serieus: flirten is natuurlijk leuk. Want je wilt wel het gevoel hebben dat je er nog een beetje bij hoort, ondanks dat je getrouwd bent. Volgens mij is dat ook goed voor je partner. Mijn vrouw heeft geen moeite met de aandacht die ik krijg. Andersom vind ik het ook leuk dat zij veel aandacht van mannen krijgt. Ze is behoorlijk knap. Ik ben echt trots op haar. We zijn al lang samen, maar het is in de tussentijd wel twee keer uit geweest. Toen heb ik goed gesnoept. Soms komen we iemand tegen en dan zie ik haar denken: ‘Hé, die ook al?’. Maar we hebben het er verder niet over, want het doet er niet meer toe.”

Jaloezie

“Ik heb geen last van jaloezie. Nul eigenlijk. Mijn vrouw ook niet. Ik kijk wel op naar bepaalde chefs, maar ben niet jaloers op ze of op wat ze bereikt hebben. Dat zijn mensen die hun leven lang er hard voor gewerkt hebben. Ik niet. Ik heb niet jarenlang gestudeerd of onder druk van een andere kok gewerkt, die tegen mij aan stond te schreeuwen. Tuurlijk raak ik geïnspireerd door chefs die heel veel weten, maar ik heb zelf niet de behoefte om vijf dagen per week van tien uur ’s ochtends tot een uur ’s nachts in de keuken te staan. Ik pik de krenten uit de pap. Ik hou gewoon erg van koken en ik vind eten heel fijn. Voor beide heb ik veel liefde!”

Gulzigheid

“Gulzigheid is absoluut één grote zonde van mij. Ik lust alles, véél van alles. Ik kom uit een familie, ook van mijn moederskant, waar alles te veel wordt gedaan. Zeker eten. Mijn vader komt uit Oostenrijk, het land van overvloed en achterlijk grote porties. Dus vroeger lag onze ijskast helemaal vol met spek, vlees, boter, room en nog veel meer. De balans in de juiste hoeveelheid voeding ben ik nog steeds aan het zoeken. Ik ben een aardig eind op weg. Drie keer opscheppen doe ik niet standaard meer, maar het zit zeker in me. Drinken doe ik helemaal niet meer. Daar heb ik mezelf in verloren, want ik vond het een tijd heel erg lekker. Toen ik voor het eerst vader werd en dan weleens uitging met het plan om een of twee drankjes te doen, maar vervolgens pas om zes uur ’s ochtends starnakel dronken thuiskwam, ben ik gestopt. Ik had het niet meer in de hand. Dan dacht ik na twee of drie wijntjes ‘fuck it’; keek ik niet meer in mijn agenda en vergat ik zogenaamd wat ik moest doen.     

Een probleem waar ik niet meer vanaf kwam. Maar ik wilde nog zo veel andere dingen ook doen, zoals een kookboek maken. En dat kost niet alleen veel energie, maar daarvoor moet je ook scherp zijn en elk dingetje kunnen oppikken en kansen benutten. Dat gaat niet in combinatie met drank, zeker niet als je iets nieuws opstart. Met De Jeugd had ik nog wel een paar jaar door kunnen gaan met veel drinken, maar het zat mij gewoon niet lekker. Ik mis het wel hoor, daarover ga ik niet liegen. Als je bij een kaasboer in de Bourgogne kaas aan het proeven bent, hoort daar natuurlijk wijn bij. Maar als je een negengangenmenu bij een sterrenzaak neemt met wine pairing, dan proef je bij de derde of vierde wijn ook niet meer wat je aan het doen bent. Dan wordt het een wirwar van smaken. Ik proef nu wel beter.  [AS1] Soms drink ik een alcoholvrije champagne, ik wil namelijk niet altijd degene zijn die niet drinkt en dan met water moet proosten.”

Hebzucht

“Ook dat is een zonde! Zo hou ik heel erg van kleren kopen. Daar ben ik ook in gaan minderen. Gewoon omdat het eigenlijk niet goed is om zo veel dingen aan te schaffen. Ik koop alsnog veel, maar het is al wel de helft minder dan voorheen. Ik ben vooral van de jassen, omdat die lang mooi blijven. Dan heb je er later nog wat aan. Maar die zijn dus ook lekker duur. Verder is mijn belangrijkste ‘bezit’ een boek waarin mijn vrouw en ik bijhouden wat onze zoon gedaan heeft.”

Woede

“Van de ene kant laat ik veel dingen van mij afglijden. Maar, nu ik kinderen heb, kan ik zo’n dag hebben dat alles verkeerd gaat… Dan heb ik niet geslapen, moet ik mij haasten om op tijd te komen, stoot ik mijn hoofd en past iets van de kinderwagen nét niet in de auto. Ik ben dan wel een soort van boze man en gooi dat ding dan kapot. Ik kan ook boos reageren op situaties die later anders in elkaar blijken te zitten. Dat is best gênant. Daar ben ik nu wel iets voorzichtiger mee.”

IJdelheid

“Ook daar ben ik extreem in. Ik gooi altijd een goede insta-filter over mezelf heen. Ik vind het fijn om op het podium te staan. Dus tuurlijk ben ik ijdel! Maar ik kan er ook schijt aan hebben hoe ik eruit zie, dus ik ben er niet echt in doorgeslagen. Ik hou er soms van om mij als een mongool te gedragen. In mijn filmpjes doe ik zo achterlijk als maar kan. Als ik heel ijdel zou zijn, zou ik dat nooit doen. Je moet jezelf niet altijd te serieus nemen.”

Luiheid

“Ik denk niet dat ik heel erg lui ben. Maar als er geen afspraken in mijn agenda staan, vind ik het fijn om niks te doen. Zonder de kinderen, die zijn dan bij opa en oma of de oppas is er. Dan ga ik naar de sauna of blader ik op de bank een kookboek door. In een ver verleden was ik een avondmens, maar dat kan niet als je twee kinderen hebt.”

 

Wie is Lekker Fred?

Naast deel uit te maken van de Amsterdamse rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig huist er in Freddy Tratlehner een heus kooktalent. Zo heeft hij een eigen kookboek: Lekker Fred, deelt hij zijn passie voor koken met de rest van Nederland in zijn kookprogramma #lekkerfred op IGTV, geeft hij workshops en mocht hij vorig jaar drie dagen in pop-uprestaurant TEN van het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn kookkunsten vertonen. De basics van het koken leerde hij van zijn vader, die Sluizer Restaurants in de Utrechtsestraat in Amsterdam bestierde. Voor de rest is hij autodidact.

Artikel delen