[Video's] 10 hoteltrends: slimme suites I

Tags: hotel

[Video's] 10 hoteltrends: slimme suites I

De kamerdeur openen en koffiezetten met je iPhone, een matras dat een einde maakt aan het gesnurk van je partner en een badkamerspiegel die je vertelt wat voor weer het wordt. Op de Independent Hotel Show gingen we op zoek naar de hoteltrends van dit moment. Veel van deze trends en gadgets zijn ook na deze nieuwe hotelbeurs te bewonderen in de Hotelkamer van de toekomst. Hieronder de eerste 5 trends. 

Tekst: Vincent van Dijk 

TREND 1: EASY CHECK-IN
Airlines doen het al jaren, maar hotels lopen nog ietwat achter. Maar het duurt niet lang meer of ook in hotel is inchecken met je smartphone de standaard. Dit voorkomt veel ergernis, want er is niets vreselijker dan een wachtrij bij de receptie als je al een vermoeiende reis achter de rug hebt. En waarom zou je nog steeds je adres en beroep op een papiertje moeten schrijven en je creditcard laten zien, als het hotel alle relevante gegevens al heeft?

Don’t disturb
Onderweg naar het hotel selecteer je in een app het gewenste kamertype dat beschikbaar is met een uitzicht of soort bed naar keuze. Daarna krijg je automatisch een kamernummer en sleutel. Steeds meer hotelketens lanceren een eigen app, maar er zijn ook steeds meer standaard-systemen waarmee je online kunt inchecken, een ontbijt of diner kunt boeken. Veel apps hebben ook een don’t disturb-knop of een button voor housekeeping.

Smart key
Als je online bent ingecheckt en door je smartphone in de buurt van het slot te houden gaat de deur automatisch open, bijvoorbeeld met bluetooth. Nooit meer een plastic kamersleutel die kwijtraakt of niet meer werkt. Is al die automatisering wel gastvrij? Ja, is het enige antwoord. In plaats van medewerkers die achter een afstandelijke receptie gegevens invoeren, hebben ze nu meer oog en tijd voor de gast en hebben ze tijd voor wat smalltalk of een persoonlijke tip.

 

 

TREND 2: SMART HOTEL ROOM
Huizen worden afgelopen jaar slimmer en we zien dat ook hotels de eerste stapjes zetten richting smart technology.

Smart tech
Alle apparaten in een hotelkamer zijn straks met elkaar verbonden. Zo kun je met één druk op een knop de kamer in nachtstand zetten, waarbij de gordijnen automatisch sluiten, de muziek uitgaat, de lichten dimmen en de airco op standje geruisloos gaat. Steeds meer hotels leggen een iPad op de kamer waar de gast zelf zijn kamer kan besturen en eenvoudig een ideaal leefklimaat voor zichzelf kan creëren. Aanwezigheidssenoren geven aan of een gast in de kamer is, dus hierop kun je de temperatuur en de verlichting aanpassen, wat een smart-room ook nog eens klimaatvriendelijk maakt.

Anti-snurkmatras
Ook bedden worden steeds slimmer. In de matras worden bijvoorbeeld sensoren ingebouwd die de temperatuur van het bed aanpast aan jouw lichaamstemperatuur. Of die de sterkte van het matras aanpast aan jouw lichaam. Niet alleen de matrassen worden slimmer, maar ook de bedbodem. Zo introduceerde Auping een stille wekker: je kunt het hoofdeinde van je bed omhoog laten gaan op het moment dat jij gewekt wilt worden, dankzij een app die in verbinding staat met jouw matras. Binnenkort reageert die reageert ook op snurkgeluiden. De bedbodem geeft je partner een subtiel seintje als zijn smartphone gesnurk hoort, zodat jij rustig door kunt slapen. Ideaal voor hotelkamers, waar partners opeens soms weer gedwongen samen moeten slapen.

Slimme coffee
Zelfs de koffiemachine is smart. Je kunt met je smartphone of zelfs smartwatch koffiezetten zoals jij hem graag drinkt: met de juiste hoeveelheid melk, schuim en koffie. Door een icoontje aan te klikken komt een verse cappuccino, espresso of macchiato uit een strak ontworpen designkraan. De duurzame espressomachine met verse bonen en melk zit verstopt onder de counter. Gloednieuw en interessant voor hotels is de toevoeging van een betaalsysteem, zodat je gasten contactloos kunnen betalen. Dit maakt de innovatie naast break-out rooms ook interessant voor een hotellobby of een andere plek waar gasten koffie willen bestellen, zonder dat de bar bemand hoeft te worden. Behalve koffie komt er ook koud of sparkling water uit en voor het hotelontbijt is er zelfs een versie met sap.

 

 

TREND 3: CUSTOMIZATION 
Vroeger waren hotels voorbereid op alle type gasten, van zakenman tot familie. Alle hotels hadden zoveel mogelijk standaarden, zodat de gast vooral niet voor verrassingen kwam te staan. Nu zie je dat de persoonlijke wensen en behoeften van de gast steeds vaker centraal staan. Elke gast is anders, en ook de stemming van de gast is aan verandering onderhevig. Maar het belangrijkste is dat de consument van nu wél verrast wil worden, liefst elke keer opnieuw. Dat vraagt om een grote cultuuromslag bij hotels.

Big data
De techniek gaat ean handje helpen. Door middel van big data kunnen hotels steeds beter voorspellen hoe laat een gast arriveert en wat een gast precies wil. Is het een koffie- of theedrinker? Wat is zijn favoriete muziek, kleur of design? Is hij hier voor zaken of voor een romantisch bezoek? Wil hij een zacht of een hard bed? In de toekomst kan de sfeer en het design van de kamer aangepast worden op de persoonlijke wensen van de gast. In de toekomst kan zelfs het interieur van een kamer worden aangepast.

 

 

Cocktailverrassing
Er is niets zo treurig als een lege minibar of een koelkast met een eenzaam flesje water. Waarom zou je als hotel niet een persoonlijke verrassing klaarzetten, zoals een mixpakket waar de gast zijn favoriete cocktail kan klaarmaken Deze kan de gast tijdens het boekingsproces of verblijf bestellen of kan het hotel als welkomstdrankje klaarzetten. Er zijn verschillende soorten, zoals Gin & Tonic, Cosmopolitan of Mojito, allemaal met bijpassende garnering en pairing bite.

Persoonlijke hitjes
Elke gast voelt zich sneller thuis als hij muziek hoort in de hotelkamer. Hotels zetten steeds vaker een smart speaker op de kamer, waar de gast zijn favoriete playlist kan afspelen. Nog verrassender is deze platenspeler met ingebouwde speaker waar je een vinyl-plaatje op kan afspelen dat de gast meteen in een ontspannende mood brengt. Hij ziet er helemaal retro uit, maar bevat de nieuwste technologieën.

 

 

TREND 4: PERSONAL COMMUNICATION
Als hotels iets van b&b’s kunnen leren, is de persoonlijke communicatie met een gast. Deze vindt het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben voor vragen en persoonlijke tips.

Very handy
Een smartphone met gratis internet en internationaal bellen die de gast mee kan nemen als hij de stad in gaat. Op de telefoon zit bovendien een stedengids, een stadskaartje, een service voor tickets en informatie over het hotel. Het hotel kan eenvoudig een berichtje sturen naar zijn gasten. Bijvoorbeeld in geval van een crisissituatie, om te vertellen dat er een paraplu klaarstaat omdat regen is voorspelt, of om een wijnproeverij in de bar aan te kondigen.

Panic-button
Waan je in Downton Abbey met deze moderne variant van de ouderwetse service-bel. Met een simpele druk op de luxe vormgegeven knop, krijgt de dienstdoende butler een seintje op zijn telefoon en snelt hij naar de kamer. Deze laagdrempelige knop is zo vormgegeven dat elke gast snapt hoe hij werkt. Ook handig voor een noodsituatie en het is mogelijk om ook een don’t disturb-, een seintje naar housekeeping of roomservice te sturen.

 

 

Hulprobot
Veel vragen in aanloop naar of tijdens een boeking zijn vrij standaard, net als vragen tijdens het verblijf. Mag ik mijn hond meenemen? Waar kun je lekkere cocktails drinken? Je kunt een chatrobot op je site zetten die je gast door het boekingsproces loodst en de meeste vragen kan beantwoorden. Ook na het verblijf, om te informeren hoe de gast zijn verblijf heeft ervaren.

Upgrade
Veel hotels krijgen pas achteraf te horen dat de kraan lekte, dat de matras te hard was of dat er vlekken in de handdoeken zaten. Aan de receptie, of nog erger, in de online beoordeling van de gast. Er zijn apps die tijdens het verblijf informeren of de gast tevreden is. Zo kan een hotel eventuele problemen of klachten sneller boven tafel krijgen en oplossen, wat een negatieve review voorkomt. Behalve voor een app kun je ook eenvoudig communiceren via apps WhatsApp of WeChat, wat voor de gast een stuk laagdrempeliger voelen dan een receptie bellen.

TREND 5: FLEXIBLE FURNITURE
Hotelkamers worden steeds kleiner, dus het is belangrijk om ze zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat kan door veelzijdige meubels te gebruiken die meer dan 1 functie hebben.

Koffietafel-slash-bureau
Wat dacht je van een koffietafel die je in een simpele beweging kunt uitklappen tot werk-desk? Dit duurzame, houten meubel is van een Amsterdams ontwerpbureau en zeer geschikt voor hotelkamers die ook door zakelijke gasten worden gebruikt of andere gasten die even achter hun laptop willen kruipen. Er komen ook steeds meer leveranciers van ruimtebesparende meubels en robotic furniture, waardoor met een voice-commando of app een ruimte omgetoverd kan worden van een woon- of werkkamer naar een slaapkamer. Ideaal voor (longstay) hotels met beperkte kamergrootte.

 

 

Spiegel-slash-televisie
Een spiegel en een televisie in één. Dat is efficiënte oplossing voor een kleine hotelkamer. Door middel van een sensor verandert het televisiebeeld in een spiegel als een gast in de buurt komt. Via de spiegel kan de gast zijn favoriete Netflix-serie kijken, maar kun je ook het weerbericht, laatste nieuws of actuele hotelinformatie laten zien.

Draadloos laden
De grootste ergernis in hotels is het gebrek aan stopcontacten in de buurt van het bed. Steeds meer gasten brengen hun eigen devices mee en willen hun telefoon en tablet altijd voor het grijpen hebben. Ideaal is dat steeds meer bedtafels en andere meubels voor hotels een ingebouwde oplader hebben.

HOTELKAMER VAN DE TOEKOMST
Sinds 2018 worden innovaties voor de hotel-industrie getest op échte gasten. Een living-lab van trendbureau HBMEO in het centrum van Amsterdam

Bekijk hier deel II

 

Artikel delen