[Video's] 10 hoteltrends: slimme suites II

Tags: hotel

[Video's] 10 hoteltrends: slimme suites II

De kamerdeur openen en koffiezetten met je iPhone, een matras dat een einde maakt aan het gesnurk van je partner en een badkamerspiegel die je vertelt wat voor weer het wordt. Op de Independent Hotel Show gingen we op zoek naar de hoteltrends van dit moment. Veel van deze trends en gadgets zijn ook na deze nieuwe hotelbeurs te bewonderen in de Hotelkamer van de toekomst. Hieronder de laatste 5 trends. 

Tekst: Vincent van Dijk 

TREND 6: VOICE-CONTROL
‘Zet de temperatuur op 20 graden’, ‘Bel een Uber’ of ‘Doe het licht uit’. Stemgestuurde speakers veroveren de wereld. Ze zijn helemaal ideaal voor hotels, want de gast kan in zijn eigen taal spreken en hoeft niet meer urenlang te zoeken naar dat ene lichtknopje, snel een wekker willen zetten of willen weten waar je in de buurt een pizza kunt eten. Stemherkenning wordt steeds beter, zodat automatisch jouw eigen playlist wordt afgespeeld, jouw persoonlijke dag-agenda wordt voorgelezen en de bestelde hamburger en taxi automatisch worden belast op jouw creditcard.

 

 

TREND 7: DOUCHE-WC
In Azië al jaren populair, maar nu pas verovert de douche-wc de Westerse wereld. Ideaal voor hotels, want een shower-toilet is erg hygiënisch. Je hebt geen toiletpapier nodig, want je wordt automatisch schoongespoeld én droog geföhnd, en het toilet spoelt bovendien automatisch door. Zelfs de bril gaat omhoog of omlaag, zodat de gast niets meer hoeft aan te raken. Tot slot worden nare luchtjes direct weggezogen. Een must-have voor een suite, maar voor minder luxe hotel(kamer)s is er ook een speciaal voor hotels ontwikkelde variant met alleen een douche-functie.

Sexy wc-papier
Als je dan toch nog voor toiletpapier kiest, neem dan een duurzaam merk. Zoals van TheGoodRoll. Niet alleen is het gemaakt van gerecycled papier, maar het is ook nog eens smaakvol verpakt, waardoor een toiletbezoek opeens een prettige beleving wordt. Een aanzienlijk deel van de winst gaat bovendien naar internationale wc-projecten in Oost-Afrika.

TREND 8: CLEAN AIR
Door de toenemende luchtvervuiling en bijbehorende allergieën wordt schone lucht steeds belangrijker, zeker in grote steden. Niet alleen de luchtkwaliteit buiten, maar juist ook de lucht binnen wordt zo belangrijk dat hotelgasten meer geld over hebben voor een kamer met schonere lucht, zo blijkt uit internationale onderzoeken. Nieuwe hotels investeren dan ook fors in klimaatinstallaties die zorgen voor frisse lucht, en voor bestaande hotels komen er steeds meer systemen op de markt waarmee de gast de luchtkwaliteit in de kamer zelf kan reguleren.

 

TREND 9: HEALTHY HOUSEKEEPING
Niet alleen de gast heeft recht op frisse lucht, maar ook voor je eigen medewerkers is het belangrijk dat ze in een gezonde leefomgeving kunnen werken. Dat betekent een omgeving zonder chemische schoonmaakmiddelen. Een nieuwe trend is schoonmaken met gestabiliseerd ozonwater. Aan kraanwater wordt ozon toegevoegd, dat geschikt is voor de dagelijkse schoonmaak van elk oppervlak in de hotelkamer. Het maakt streeploos schoon, maar doodt ook bacteriën en schimmels en verwijdert bovendien nare geurtjes. En na een dag wordt het weer omgezet in water. Ze hoeveelheid ozon is zo laag, dat het niet schadelijk is voor de mens.

 

TREND 10: GROEN IS HET NIEUWE GOUD
De klimaatdiscussie bereikt ook de hotels. Als er één branche is waar verschil gemaakt kan worden, dan is het de hospitality-branche, met de grote hoeveelheden wasgoed, schoonmaak- en verzorgingsproducten. Maar het is ook een perfecte omgeving waar je kunt laten zien dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, want liefde voor het milieu wordt vertaald naar aandacht voor de gast. Deze heeft bovendien ook meer geld over voor een duurzaam hotel, dus het is ook financieel interessant. Steeds meer hotels proberen circulair te worden of in ieder geval iets duurzamer, omdat ze anders veel gasten, zoals boekingen van bedrijven en overheden gaan mislopen.

Luxe navullen
Je trof ze alleen aan in budgethotels: navulverpakkingen, maar nu zie je ook luxehotels overstappen op navulverpakkingen. Deze kunnen er ook smaakvol en luxe uitzien. Door bijvoorbeeld de keuze te bieden uit verschillende shampoo, zeep en bodylotion zorg je voor een luxe-ervaring. Bovendien voelen gasten zich minder schuldig dan wanneer er plastic wegwerpverpakkingen op de kamer staan, waarvan je nooit weet of je die beter kunt laten staan of mee kunt nemen.

 

Duurzame designkleding
Het uniform is tegenwoordig minder standaard dan de naam doet vermoeden. Steeds meer hotels kiezen voor samenwerking met een fashion-designer die bedrijfskleding maakt die niet alleen past bij het concept van het hotel, maar ook nog eens duurzaam is. Niet alleen omdat hij langer meegaat, bijvoorbeeld omdat hij waterafstotend is en een glas rode wijn er vlekkeloos afdruipt, maar ook door bijvoorbeeld te werken met hergebruikte stof van overstock (niet-verkochte kleding)

Groen
Hoe kun je beter laten zien dat je groen bezig bent door veel planten te gebruiken in het hotel. Niet alleen prettig voor de gast, maar ook voor je medewerken. Van een moswand tot een vertikale tuin, van een kruidentuin op het dak tot groene room-deviders.

HOTELKAMER VAN DE TOEKOMST
Sinds 2018 worden innovaties voor de hotel-industrie getest op échte gasten. Een living-lab van trendbureau HBMEO in het centrum van Amsterdam

Lees hier deel I

 

 

Artikel delen