ABN AMRO: Probleem v/d sector is personeelstekort

ABN AMRO: Probleem v/d sector is personeelstekort

ABN AMRO verwacht dat de leisuresector zich goed herstelt nu de samenleving weer langzaam opengaat, maar dat de sector nog ver van de precoronaniveaus verwijderd is pijnlijk duidelijk. Uit het Sectorprognoses 2021-2022 rapport komt vooral naar voren dat personeelstekort het grootste probleem is dat groei in de weg staat.

87 procent minder overnachtingen

Het wegblijven van buitenlandse toeristen heeft gevolgen voor logiesaccommodaties. “Buitenlandse toeristen blijven vooralsnog grotendeels weg uit Nederland, dat nog steeds wordt afgeraden als bestemmingsland. Reizigers boeken kort van te voren en hebben grote behoefte aan flexibiliteit. Hotels, campings en vakantieparken hebben in de eerste helft van 2021 samen 87 procent minder overnachtingen verschaft aan buitenlanders dan in dezelfde periode van 2019”, aldus ABN AMRO.

Amsterdam wacht lang herstel, de Waddeneilanden en kust juist in trek

Een meer structurele uitval voorziet ABN AMRO voor de zakelijke overnachtingen. Grote werkgevers hebben tijdens de pandemie het gemak van online vergaderen ervaren. “Het uitblijven van zakelijke bezoeken heeft vooral invloed op hotels die afhankelijk zijn van de zakelijke gast. In Amsterdam, waar hotels sterk afhankelijk zijn van zowel buitenlandse toeristen als zakelijke gasten, zal herstel relatief lang op zich laten wachten. Andere delen van het land zoals de kust en de Waddeneilanden zijn juist in trek omdat natuurlijke en rustige omgevingen onder Nederlanders aan populariteit winnen.”Personeelstekort groot probleem

Hoewel de horeca voorlopig nog niet hersteld is, heeft de sector nu al te maken met een ‘groeipijn’, aldus ABN AMRO. Sterker nog: voor bijna 31 procent van de horecaondernemingen vormt het tekort aan personeel momenteel een belemmering in de bedrijfsvoering. Vooral hotels hebben te maken met nijpende tekorten. “Bij een steekproef onder 114 hoteliers (eigenaren, CEO’s en General Managers) in augustus 2021 gaf ruim 80 procent aan dat arbeidskrapte van invloed is op de bedrijfsvoering, terwijl een groot deel nog niet volledig hersteld is van de coronaklap. Bijna de helft verwacht volgend jaar break-even te draaien; 23 procent denkt dit pas in 2024 te doen.”

De oorzaak van deze krapte is dat de horecasector veel personeel is kwijtgeraakt. Tijdens de coronapandemie is namelijk een deel van de werknemers ontslagen of vrijwillig opgestapt, waarna zij soms een baan vonden bij organisaties die direct te maken hebben met de bestrijding van de pandemie, zoals bij de GGD. Deze tijdelijke ‘coronabanen’ zullen weer verdwijnen, waardoor weer meer werkzoekenden op de markt komen.Salaris en werktijden grootste redenen om niet in hotellerie te werken

Zodra de NOW-steun per 1 oktober stopt, neemt het aantal faillissementen in de horeca toe. Ook hier vloeien dan nieuwe werkzoekenden uit voort. “Het is echter de vraag of de voormalige medewerkers uit de horeca weer terugkeren naar hun oude honk. Uit de steekproef onder werknemers uit de hotellerie die nog wel in dienst zijn gebleven blijkt dat salaris (70 procent) en onregelmatige werktijden (33 procent) redenen zijn om de hotellerie alsnog in te ruilen voor een andere sector of branche. Werknemers die tijdens de crisis de hotelbranche verlaten hebben, geven aan dat ze wel terug willen keren, maar alleen tegen een beter salaris (55 procent), in ruil voor betere en gemaximeerde werktijden (39 procent) of tegen extra’s als interessante ontwikkelings- en trainingsmogelijkheden (32 procent). Er klinken ook positieve geluiden. Van de tijdens de pandemie uitgestroomde hotelmedewerkers zegt 35 procent graag terug te willen keren uit passie voor het vak en voor de hotelindustrie.”

Lees ons artikel: Is een beter salaris de uitkomst voor het personeelstekort

Herstel onzeker bij evenementenbranche

Bij met name de evenementenbranche is herstel onzeker. Volgens ABN AMRO is vooral de evenementenbranche de dupe van het voorlopig handhaven van de anderhalvemetersamenleving. Dit treft onder meer festivals, beurzen, exposities, kermissen, parades, concerten en grote sportwedstrijden.
“Hoewel het aantal evenementen in augustus toenam, bleef het aantal fysieke bezoekers beperkt. Zo berekende Onderzoeksbureau Respons dat evenementen in augustus 1,9 miljoen bezoekers trokken ten opzichte van de 14,5 miljoen in dezelfde maand in 2019. De risico’s en de onzekerheid om grote (internationale) publieksevenementen te organiseren zijn nog groot. Vanaf zaterdag 25 september wordt de anderhalvemetersamenleving opgeheven, maar over de evenementensector heeft de overheid nog geen duidelijk besluit genomen.” Omdat het zeker een aantal maanden voorbereiding kost om grote evenementen te organiseren verwacht ABN AMRO dat ook het vierde kwartaal nog zwaar zal zijn voor de evenementenbranche.

Bron: ABN AMRO Sectorprognose 2021-2022 ‘Groeipijnen en onzekerheid rondom klimaatbeleid kunnen groei maken of breken’

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Artikel delen