Bart Eissens van Hotel Café Royal in Londen: ‘Deze stad is koploper’

Hotel Café Royal en Bart Eisens
Tags: hotel

Bart Eissens van Hotel Café Royal in Londen: ‘Deze stad is koploper’

Londen staat bekend als een van de steden met de meeste vijfsterrenhotels ter wereld. Van het luxueuze The Ritz tot Rosewood en het bekende The Peninsula. De hotels staan symbool voor de overdadige luxe die je vindt in de Britse hoofdstad. De Nederlander Bart Eissens, f&b director van Hotel Café Royal***** in Londen weet er alles van. “Je hebt een karrenvracht aan prachtige hotels in Londen. Wil je iets doen in de hospitality, dan moet je dat hier doen!”

Tekst: Madelief de Weerd

Londen slaapt nooit

Het is een drukke ochtend op Regent Street, een van de bekendste winkelstraten van Londen. Mensen lopen kriskras door elkaar, benen warenhuizen en kledingwinkels in en uit, dubbeldekkers rijden af en aan. Voor de gigantische deur van Hotel Café Royal ontvangt een net geklede portier de gasten. Zij komen terecht in de over de top luxe én in goud gehulde lobby waar Bart Eissens staat, de f&b director van dit vijfsterrenhotel met 159 kamers en suites. De Nederlander werkt hier nu anderhalf jaar en vindt het fantastisch, maar soms ook pittig: “Werken hier kan heftig zijn. Everything here is a million miles an hour. Londen slaapt nooit.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Hotel-Cafe-Royal-Lobby

Prachtige f&b outlets

Eissens is verantwoordelijk voor de f&b-outlets van het vijfsterrenhotel en dat zijn niet ‘zomaar’ wat restaurants en bars. Hotel Café Royal, dat al meer dan 150 jaar een begrip is in Londen, staat bekend om haar portfolio met prachtige outlets en Eissens laat er een aantal zien. Te beginnen met Cakes & Bubbles van banketbakker Albert Adrià (van het beroemde Spaanse restaurant El Bulli***): hier wordt champagne gecombineerd met Adrià’s signature dishes. “En de bekendste is de cheesecake”, vertelt Eissens terwijl hij het dessert overhandigt. Op het eerste oog lijkt het een stuk kaas, maar schijn bedriegt. Het is toch echt een dessert, gemaakt van Bigod kaas, hazelnoot en witte chocolade.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Cheesecake-Cakes-and-Bubbles-Londen
Cheesecake van Cakes & Bubbles

In het volgende restaurant dat de Nederlander laat zien draait het om afternoon tea: Café Royal. De salon is gehuld in bladgoud met barok decoratie en op het plafond grote schilderingen. Eissens wijst naar een altaar waar de foto van bekende schrijver Oscar Wilde staat: “Deze salon was vroeger de uitvalsbasis van Oscar, maar ook van andere schrijvers, muzikanten en zelfs het koninklijk huis (Prinses Diana, Winston Churchill en David Bowie). Nu komen er vooral veel toeristen voor een high-tea.”

Ook chef-kok Alex Dilling vestigde zijn restaurant Alex Dilling** in het hotel, vertelt Eissens als hij naar de Michelinzaak loopt. “Zes maanden na de opening kreeg het al twee sterren. Het restaurant is trouwens niet eigendom van het hotel, want Alex huurt de ruimte. Dit is een trend die je nu meer ziet in vijfsterrenhotels", vertelt hij. “Commercieel gezien is het slimmer om een ruimte te verhuren als hotel. Het is namelijk duur om een inhouse Michelin-chef te hebben. Door het te verhuren, verlaag je de kosten en bied je gasten alsnog de mogelijkheid om in een toprestaurant te eten.”

Afternoon-tea-Hotel-Cafe-Royal Alex-Dilling-Hotel-Cafe-Royal

Links: afternoon tea bij Café Royal.
Rechts: Alex Dilling** restaurant

Trends

Na de rondleiding loopt hij terug naar Cakes & Bubbles, waar de eerste gasten plaatsnemen aan de marmeren tafels. Eissens wijst naar de menukaart: “De calorieën staan op de kaart en we hebben allergenenvrije, halal en koosjer opties. Amsterdam begint hier pas net mee, terwijl wij dit al tien jaar doen. Bizar eigenlijk hè? Londen is echt koploper op het gebied van trends en ontwikkelingen in de branche.”

'Londen is echt koploper op het gebied van trends en ontwikkelingen in de branche'

In Cakes & Bubbles wordt veel champagne gedronken en ook op het gebied van dranken ziet Eissens een trend. Alcoholvrij is namelijk hot, een ontwikkeling die sinds 2,5 jaar in een stroomversnelling zit. Gasten zijn dol op alcoholvrije champagnes, wijn en spirits en ook in de Londense bars ziet de f&b director steengoede mocktails op de kaart staan.

WERKETHIEK

Er zijn nog meer verschillen met Londen en Nederland. De werkethiek van de Britten is bijvoorbeeld compleet anders. “En dat terwijl we op een steenworp afstand vliegen van elkaar vandaan zitten”, zegt Eissens lachend terwijl hij een slok van zijn koffie neemt. Hij heeft 140 man personeel onder zich uit verschillende landen en in het hotel werken ongeveer tien à vijftien Britten. “Zij hebben een andere werkmentaliteit dan wij Nederlanders. Britten hechten waarde aan de tijden van hun shifts en willen alleen werken op deze gezette tijden en liever niet daarbuiten. Nederlanders zetten daarentegen wat meer de schouders eronder en doen hier minder moeilijk over.”

Over wat de Nederlander zelf van plan is op het gebied van werken, is hij duidelijk. De volgende move zal nog in Londen zijn, maar hij droomt ervan om weer te emigreren. Het Verenigd Koninkrijk heeft Eissens inmiddels gezien en hij wil daarom graag in de toekomst aan de slag bij een hotel dat internationaal goed vertegenwoordigd is. “Je kunt altijd groeien en je moet onderaan beginnen en alle stappen doorlopen. Pas dan weet je waar je het over hebt en dat is precies wat ik doe en nog ga doen. The world is your oyster!”

Onderdeel The Set Collection

Hotel Café Royal is onderdeel van The Set Hotels. Het eerste vijfsterrenhotel dat opende was het Conservatorium in Amsterdam (2011). Later volgden Hotel Café Royal in Londen (2013) en Lutetia in Parijs (2018). Volgens Eissens werken ze op operationeel vlak samen, maar zijn het wel drie op zichzelf staande hotels met elk hun eigen identiteit. De overlap zit hem in de prachtige monumentale panden, waarin de hotels huizen. In 2021 lanceerden ze ook The Set Collection: een nieuw merk dat gelijkgestemde hotels en hoteliers vertegenwoordigt. De portefeuille van de collectie bestaat nu uit 19 hotels.

Artikel delen