Bartender Alice Razzi: 'Achter de bar kan ik mezelf uiten'

Bartender Alice Razzi: 'Achter de bar kan ik mezelf uiten'

Bartender Alice Razzi (31) is bartender en manager bij de nieuwe cocktailbar Dorian in Den Haag. Alice vertelt over haar voorliefde voor cocktails, carrière en hoe zij zichzelf vanuit een passie uiteindelijk heeft opgewerkt tot professioneel bartender. "Mijn droom? Een eigen bar in mijn geboorteplaats Siena."

Tekst: Ingmar Voerman

Hoe ben jij professioneel bartender geworden?

“Ik ben direct na mijn middelbare school een cocktailcursus gaan volgen in Siena, om vervolgens in een pub achter de bar te gaan werken. Gasten en vrienden vonden mijn cocktails allemaal lekker, ook al had ik toen nog niet echt door wat ik aan het doen was. Zeven jaar geleden verhuisde ik samen met mijn vriendin naar Nederland. Zo kon ik meer levenservaring opdoen, Engels leren én cocktailervaring opdoen.”

"Voor de basiskennis deed ik een cocktailopleiding bij European Bartending School (EBS) Amsterdam, in 2019 begon ik bij de net geopende cocktailbar Bricks in Den Haag. Hier werkten Eddy Trenidad en Caco Mosan, grote persoonlijkheden met veel kennis en nog meer zelfvertrouwen."

'Met bartending kan ik mezelf uiten en creatief zijn'

"Het draaide daar om improvisatie, de bar had geen menu en de cocktails werden ter plekke bedacht. Daar heb ik superveel van geleerd. Mijn eerste drankjes daar waren twists op daiquiri’s en negroni’s, en van daaruit ging ik steeds verder.”

Hoe ben je bij Dorian terecht gekomen?

“Ik ben twee jaar geleden gaan werken voor Vitaly Alekseyev en Sergej Platonov, bij cocktailbar Law & Order in Amsterdam. Het idee van hen was om een cocktailbar in Den Haag te openen, waar ik dan de bar zou gaan runnen. Maar door de gekke tijd waarin we leefden, heeft dit ruim twee jaar geduurd. Toch is dit plan inmiddels uitgekomen, en vanaf de opening is Dorian een gekkenhuis!” Lees hier een groot artikel over Dorian.

Wat vind je zo leuk aan bartending?

“Dat zijn verschillende aspecten. Voor mij is het een manier om mijzelf te uiten, om vrij en creatief te zijn. Het is een vorm waarin je je openstelt en naar je gasten luistert, om vervolgens iets voor ze te creëren. Het psychologische aspect is minstens zo speciaal. Je kunt direct aan het gezicht van een gast zien wat ze van je cocktail vinden. Directe feedback, dat kan niet missen. Het derde aspect is om memorabele momenten te creëren voor gasten via hun smaakpapillen. Je kan letterlijk iemands slechte dag goed maken met jouw gastvrijheid en service!”

Wat vind je van de Nederlandse (en Haagse) cocktailscene?

“In mijn zeven jaar als bartender in Nederland heb ik deel uit mogen maken van de Haagse en de Amsterdamse scene. Waar de Amsterdamse scene met bars als Law & Order, SuperLyan en Flying Dutchmen Cocktails internationaal meedraait, groeit de Haagse scene gestaag - maar stukken langzamer. Maar de groei is er, een mooi voorbeeld is restaurant-bar The Gyros Club met een fantastische cocktailkaart.”

Wat zijn de uitdagingen op het gebied van cocktails?

“Je ziet dat tegenwoordig bijna ieder café en restaurant ook cocktails verkoopt, en het zijn allemaal dezelfde. Dat is erg jammer, want daardoor kent bijna niemand de klassiekers, buiten de geijkte cocktails. Maak eens in plaats van een gewone Moscow Mule een Serafin, met tequila, peerlikeur, limoen en gemberbier.”

Wie zijn jouw inspiratiebronnen?

“Dat zijn er veel, allereerst grote voorbeelden als Monica Berg (Tayēr + Elementary, Londen) en Juliette Laroui (Two Schmucks, Barcelona). Maar ook de verfijnde en perfectionistische aanpak van Andrea Boix (Groovy Fluids Lab en Law & Order), en de ideeën van het dynamische duo Vitaly en Sergej. Iedereen met wie ik heb mogen werken, zorgt voor inspiratie.”

Wat zijn je favoriete drankjes?

“Op het gebied van Spirit zijn Peated Schotch Single Malt whisky (geturfd en dus rokerig, red.) mijn favoriete drankje. En verder sherry, een fantastisch cocktailingrediënt.De Scofflow, met bourbon, dry vermouth, citroensap en een tikje grenadine is mijn favoriete cocktail. Een whisky sour met diepere smaken, eigenlijk. En sherry met tonic, heerlijk!”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Cocktailbar-Dorian-DenHaag
Opening cocktailbar Dorian en Signature Cocktail Summer Punch

Wat is jouw ultieme signature cocktail?

“Mijn stijl van cocktails staat voor ambitieuze smaken en bonte smaakcombinaties geïnspireerd door de keuken. Veel contrasten in smaak, zoals in mijn Summer Punch. Deze is gemaakt met Havana 3 rum, infused met paarse basilicum en fat washed met kokosolie, een aardbeien-verjus cordial en muscatwijn, gegarneerd met aardbeienleer gemaakt van de eerder gebruikte aardbeien.”

Wat zijn je toekomstdromen?

“Een eigen bar in mijn geboorteplaats Siena. Een kleine, intieme plek die nauw verbonden is met wie ik ben, en natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Tot ik mijn eigen stijl helemaal heb gevonden, wil ik blijven samenwerken met gepassioneerde en creatieve mensen om verschillende cocktailstijlen te ontdekken.”

Artikel delen