Bij Blou in Arnhem betaalt de gast extra voor beste terrastafels: 'Niet meer dan logisch'

Blou Rooftopbar gasten
Tags: terras

Bij Blou in Arnhem betaalt de gast extra voor beste terrastafels: 'Niet meer dan logisch'

Extra betalen om first class te reizen in het vliegtuig en in de trein: dat vinden we heel gewoon. Maar extra betalen voor de beste plek in een horecazaak? Dat is wat ongebruikelijker. Wouter Dekker, eigenaar van Blou Rooftopbar in Arnhem, vindt het niet meer dan logisch. Hij rekent een toeslag voor de toptafels op zijn rooftopbar. We spraken hem voor onze chef- en ondernemersrubriek. “Je wilt de juiste gast, op de juiste plek hebben zitten.”

Tekst: Madelief de Weerd

Blou Rooftopbar in Arnhem is gevestigd op de vijfde verdieping van Hotel Haarhuis en is de enige rooftopbar van de stad. Normaal gesproken was de bar maar een paar maanden per jaar open. Nu, met een aantal aanpassingen, is de zaak (bijna) het hele jaar door open. “Gasten hebben vanaf de rooftopbar een fantastisch uitzicht over de stad. Ook hebben we een champagnebar en een menukaart met veel vis- en asion fusion gerechten. Superluxe dus”, vertelt Wouter Dekker, eigenaar van Blou Rooftopbar.

Extra toeslag voor het upper deck

Het dak is opgedeeld in twee decks: een lower en een upper deck. Voor gasten die een tafel op het upper deck willen, rekent de ondernemer een toeslag van 15 euro per persoon. “Daar krijgt de gast dan ook een glas cava bij”, vertelt Dekker. De extra toeslag is voor het unieke uitzicht en de exclusiviteit van de tafel. Maar ook de kosten van het extra personeel en het eten dat naar boven gebracht moet worden, is in de prijs meegerekend. “Op de 18de verdieping werken, is gewoon lastiger dan op de begane grond. Dat brengt kosten met zich mee.”

'De extra toeslag is voor het unieke uitzicht en de exclusiviteit van de tafel'

Gasten betalen de toeslag vooraf en ze reserveren voor een specifiek tijdslot. “Hierdoor weten we zeker dat het deck altijd vol zit. Na corona zijn gasten gewend geraakt aan reserveren. Ze lopen niet meer zomaar naar binnen. Doordat ze sneller reserveren, gaan ze daar ook makkelijk mee om en komen ze vaak niet opdagen.” Om dit op te lossen, besloot de ondernemer daarom een aanbetaling te vragen. “Maar we doen dit alleen voor het exclusieve upper deck. Die willen we gewoon altijd vol hebben zitten”, legt Dekker uit.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Blou 2

Reacties

De ondernemer krijgt nooit slechte reacties op het toeslagbeleid. De gasten hebben namelijk de keuze, geeft hij aan. “Ze kunnen op het lower deck zitten en niet extra betalen óf ze kunnen plaatsnemen op het upper deck en een toeslag betalen.” Dekker wil een publiek met een hoger bestedingspatroon hebben zitten op het upper deck. “Je wilt voorkomen dat mensen die alleen een colaatje drinken, drie uur lang aan een exclusieve tafel zitten. De toeslag zorgt ervoor dat de juiste gast op de juiste plek zit.”

Idee waaide over vanuit het buitenland

De extra toeslag voor toptafels zie je steeds vaker in grote steden. “In Arnhem is het nog vrij nieuw”, vertelt de ondernemer. “Het idee waaide over vanuit het buitenland. We zagen daar dat zaken in grote steden, zoals Londen, een extra betaling vroegen voor exclusieve en mooie plekken. Daarop besloten we om dit ook te doen.”

De ondernemer ziet een mooi terrasseizoen tegemoet. “Hopelijk draait de rooftopbar net zo goed als vorig seizoen. Wat het uniek maakt is dat we de enige in de stad zijn. We zijn niet de goedkoopste, maar dat kan ook niet anders op zo’n locatie als deze.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Blou Rooftopbar-2 Blou Rooftopbar-1

Mooiste wc van Nederland

Wat de zaak verder uniek maakt is de wc: The Roofdrop. Het toilet hangt boven een glazen vloer op een hoogte van 18 meter. Gasten kunnen op een knop drukken voor een “ultimate experience”, waarna ze worden verrast met spectaculaire lichteffecten. Leuk weetje: The Roofdrop won de Gouden Kraan-award en is betiteld tot mooiste toilet van Nederland door 123toilet.nl.

The Roofdrop-1

 

Artikel delen